Rekordininkas T. Danilevičius Gruzijoje nežais

Rytoj šešiose 2008 m. Europos futbolo čempionato atrankos varžybų grupėse bus sužaistos paskutinės rungtynės.

Paskutinis susitikimas tarp Serbijos ir Kazachstano rinktinių vyks šį šeštadienį – lapkričio 24 dieną – Belgrade. Šios A grupės rungtynės turėjo būti sužaistos praėjusį šeštadienį, tačiau dėl Serbijoje iškritusio gausaus sniego buvo nukeltos.

B grupėje rungtyniaujantys Lietuvos futbolininkai vakar užsakomuoju reisu iš Vilniaus išskrido į Tbilisį, kur paskutines rungtynes rytoj žais su Gruzijos komanda.

Rytdienos Lietuvos ir Gruzijos futbolininkų susitikimą nuo 17.25 val. tiesiogiai rodys TV1, o jo kartojimą 22.30 val. bus galima stebėti per LNK.

Lietuviai po gražios pergalės prieš Ukrainos rinktinę į Gruziją išvyko geros nuotaikos. Jie pasiryžę įveikti ir gruzinus. Jei taip atsitiktų, o prancūzai Kijeve įveiktų Ukrainą, mūsiškiai pakiltų net į ketvirtą vietą B grupėje. Tiesa, šis pasiekimas lietuviams nieko neduotų – nebent moralinį pasitenkinimą. Mat praėjusį šeštadienį dvi pirmąsias vietas užėmė bei kelialapius į Senojo žemyno futbolo čempionato finalinį etapą jau iškovojo pasaulio čempionai italai ir vicečempionai prancūzai.

Į Tbilisį neišskrido Lietuvos rinktinės kapitonas Tomas Danilevičius, rungtyniaujantis Italijos „Bologna” klube. Jis rungtynes su gruzinais turi praleisti dėl geltonų kortelių pertekliaus.

Vakar rašėme, kad per šeštadienio rungtynes su ukrainiečiais iš Klaipėdos kilęs T. Danilevičius įmušė savo tryliktąjį įvartį rungtyniaujant šalies rinktinėje. Jis tapo rezultatyviausiu rinktinės žaidėju per visą istoriją.

Naujasis rekordininkas „sumušė” net daugiau nei septyniasdešimt metų gyvavusį Antano Lingio rekordą. Šisdar prieš karą žaidęs futbolininkas buvo pelnęs 12 įvarčių.

A. Lingis savo pirmąjį įvartį įmušė 1930 m. rugpjūčio 15 dieną į Estijos rinktinės vartus (2:1). Paskutinį – dvyliktą – įvartį jis pelnė 1935 m. rugsėjo 18 d. taip pat į estų vartus (2:2).

Tuo metu Lietuvos futbolo rinktinė dažniausiai rungtyniaudavo su kaimynais latviais ir estais. Todėl visus savo įvarčius A. Lingis įmušė būtent į Latvijos ir Estijos komandų vartus. Septynis kartus buvęs rekordininkas pasižymėjo per rungtynes su latviais ir penkis – per susitikimus su estais.

Dabar grįžkime prie T. Danilevičiaus pasiekimo.

1978 m. liepos 18 d. Klaipėdoje gimęs ir pas trenerį Rimantą Skersį futbolo paslapčių semtis pradėjęs Tomas Lietuvos rinktinėje debiutavo 1998 m. spalio 14 d. Vilniuje per Europos čempionato atrankos varžybų rungtynes su Bosnija ir Hercegovina (4:2).

Trylika T. Danilevičiaus įvarčių

2001 m. vasario 26 d. Kipras – Lietuva 1:2 (D) – 1
2004 m. rugpjūčio 6 d. Rusija – Lietuva 4:3 (D) – 1
2004 m. rugsėjo 8 d. Lietuva – San Marinas 4:0 (PČ) – 1
2006 m. kovo 1 d. Albanija – Lietuva 1:2 (D) – 1
2006 m. rugpjūčio 16 d. Moldova – Lietuva 3:2 (D) -1
2006 m. rugsėjo 2 d. Italija – Lietuva 1:1 (EČ) – 1
2006 m. lapkričio 15 d. Malta – Lietuva 1:4 (D) – 2
2007 m. rugpjūčio 22 d. Lietuva – Turkmėnistanas 2:1 (D) – 2
2007 m. rugsėjo 8 d. Škotija – Lietuva 3:1 (EČ) -1
2007 m. rugsėjo 12 d. Lietuva – Farerų salos 2:1 (EČ) -1
2007 m. lapkričio 17 d. Lietuva – Ukraina 2:0 (EČ) -1

Pirmąjį įvartį geriausio 2006 metų Lietuvos futbolininko titulą turintis žaidėjas pelnė 2001 m. vasario 26 d. Kipre į šios šalies rinktinės vartus.

T. Danilevičius pagrįstai gali didžiuotis reikšmingu savo įvarčiu Neapolyje į planetos čempionų italų vartus, gražus buvo ir jo praėjusį šeštadienį į ukrainiečių vartus pelnytas įvartis.

Šiais metais Lietuvos futbolas švenčia savo 85-erių metų sukaktį. Todėl smagu, kad būtent per šį jubiliejų „krito” vienas seniausių mūsų šalies futbolo rekordų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.