Analitikai: tolesnis JAV dolerio kritimas neišvengiamas

Jungtinių Valstijų valdžia dar kartą pareiškė, kad šalis lieka ištikima stipraus dolerio politikai. Tuo tarpu analitikai teigia, kad šis pareiškimas gali tik kuriam laikui sustabdyti tolesnį JAV dolerio smukimą, kuris, jų nuomone, neišvengiamas bent jau tol, kol finansinės rinkos įsitikins, kad JAV Federalinis atsargų bankas toliau tęs bazinės palūkanų normos mažinimo ciklą.

JAV iždo sekretorius Henris Polsonas (Henry Paulson) praėjusią savaitę pažymėjo Vašingtono lojalumą stipraus dolerio politikai. Galimas dalykas, kad tokiu būdu jis mėgina įtikinti pasaulinę ekonominę visuomenę, kad JAV valiutos kritimas – laikinas reiškinys.

„Mes esame ištikimi stipraus JAV dolerio politikai, ir tai atitinka mūsų nacionalinius interesus, – pareiškė jis. – Mūsų, kaip ir kitų šalių, ekonomikoms būdingi pakilimai ir nuosmukiai, o jos ilgalaikė galia atsispindės valiutų rinkose”.

Ekspertai taip pat pažymi, kad tokiu žodiniu JAV valiutos palaikymu stengiamasi susigrąžinti investuotojų pasitikėjimą, taip pat įtikinti sąjungininkus tuo, kad JAV nėra abejinga savo nacionalinei valiutai. Valiutų stratego iš „Foreign Exchange Analytics” Deivido Gilmoro (David Gilmore) nuomone, JAV valdžia mėgina įrodyti, kad jiems didžiulį nerimą kelia valiutų rinkoje susiklosčiusi situacija.

Panašaus požiūrio laikosi ir analitikė iš „Morgan Stanley” Sofi Drosos (Sohie Drossos). Pasak jos, H. Polsonas savo pareiškimu „siekia susigrąžinti rinkos pasitikėjimą doleriu, taip pat stengiasi paneigti nuomonę, esą JAV finansų ministerija laikosi nesikišimo politikos”. Reikia taip pat pastebėti, kad tokia „verbaline intervencija” stengiamasi ir šiek tiek prislopinti Europos ir Kanados susirūpinimą dėl neigiamo nusilpusios JAV valiutos poveikio jų eksportui ir apskritai šalies ekonomikai.

Tiesa, specialistai įsitikinę, kad JAV doleriui teks įveikti dar ne vieną kliūtį, esant silpnam būsto sektoriui, mažėjant perkamajai galiai, lėtėjant gamybiniam aktyvumui.

Jungtinių Valstijų federalinio atsargų banko vadovas Benas Bernankė (Ben Bernanke), kuris paprastai susilaiko nuo komentarų dėl JAV valiutos, pranešė, kad JAV dolerio vertė daugeliu atžvilgiu priklauso nuo JAV ekonomikos būklės ir šalies finansų rinkų atvirumo. „Aš išlieku optimistu ir tikiuosi, kad artimiausiu metu JAV doleris susigrąžins prarastas pozicijas”, – pabrėžė Centrinio banko vadovas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.