Alternatyvioji vertybinių popierių rinka First North jau veikia Lietuvoje

Po daugiau kaip pusmečio trukusios taisyklių derinimo procedūros su VPK Vilniaus vertybinių popierių birža paleidžia veikti OMX alternatyviąją rinką First North. Nuo šiandien ši rinka įdiegta trijose Baltijos šalyse: dar birželį First North rinka startavo Latvijoje, o šiandien – Lietuvoje bei Estijoje. Plėtodama alternatyviosios rinkos koncepciją Šiaurės ir Baltijos regionuose, OMX padeda mažoms ir vidutinėms bendrovėms, kurios nėra įtrauktos į biržų prekybos sąrašus, lengviau patekti į vertybinių popierių rinką ir pasinaudoti jos teikiamomis galimybėmis.

„Džiaugiamės užbaigę pirmąjį alternatyviosios rinkos įdiegimo etapą. Kadangi į šią rinką bendroves atves sertifikuoti patarėjai, dabar labai laukiame, kada įmonės, pareiškusios norą tapti sertifikuotais patarėjais, oficialiai tokiais ir taptų. Be abejo, rinka pilnai pradės veikti tuomet, kai joje atsiras bendrovių, siūlančių savo akcijų prekybai First North rinkoje”,- sako Arminta Saladžienė, Vilniaus vertybinių popierių biržos valdybos pirmininkė.

Baltijos šalyse diegiama alternatyvioji rinka First North veiks tokiais pačiais principais, kaip ir dabar veikianti alternatyvioji rinka Kopenhagoje, Stokholme, Helsinkyje ir Islandijoje. Tačiau atsižvelgiant į tai, kad alternatyvioji rinka yra skirta jaunoms, augančioms, dinamiškoms bendrovėms, kurių veikla labai priklauso nuo vietinės specifinės verslo aplinkos, Baltijos šalyse First North bus pritaikyta vietinių bendrovių reikmėms. Pagrindiniai Baltijos šalyse veiksiančios alternatyviosios rinkos skirtumai nuo šiuo metu veikiančios rinkos First North Šiaurės šalyse yra šie: Lietuvos, Latvijos ir Estijos bendrovėms, norinčioms ateiti į rinką, nebus taikomas minimalus laisvų akcijų skaičiaus reikalavimas bei bendrovėms bus taikomi mažesni įėjimo į rinką ir buvimo joje mokesčiai. Tačiau reikėtų atkreipti dėmesį, kad nors reikalavimo ir nėra, vis dėlto akivaizdu, kad aktyvesnei prekybai įmonės akcijomis reikalingas pakankamas (reguliuojamoje rinkoje tai – 25% visų išleistų akcijų) investuotojams prieinamų akcijų skaičius.

Į alternatyviąją rinką First North Baltijos šalyse galės ateiti bet kokio dydžio bendrovės, kurioms bus taikomi mažesni reikalavimai nei įstatymais reguliuojamoje rinkoje. Kiekviena bendrovė, kurios akcijomis bus prekiaujama šioje rinkoje privalės turėti sertifikuotą patarėją. Sertifikuotų patarėjų sąrašą tvirtins OMX Baltijos vertybinių popierių biržos. Tokio patarėjo užduotis- padėti bendrovei pasirengti atėjimui į alternatyviąją rinką bei vėliau laikytis visų joje taikomų reikalavimų.

First North – tai OMX sukurta alternatyvioji rinka, jau veikianti Švedijoje, Danijoje, Suomijoje ir Islandijoje. Šiuo metu į ją yra įtrauktos 123 bendrovės. Vidutiniškai per metus bendrovė, kurios akcijomis prekiaujama alternatyviojoje rinkoje First North, pritraukia 9,5 milijono eurų. Prekyba alternatyviojoje rinkoje vyksta pagal vertybinių popierių biržų parengtas taisykles ir jai netaikomi reikalavimai, keliami reguliuojamoje rinkoje. Todėl investicijos į alternatyviosios rinkos bendroves yra rizikingesnės.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.