Trečdalis Europos moterų nutraukia nėštumą

Žurnalo „The Lancet” duomenimis, trečdalis Europos ir penktadalis viso pasaulio moterų nutraukia nėštumą. Mokslininkai pranašauja, kad abortų skaičius pasaulyje mažės.

Dar 1995 metais visame pasaulyje nėštumą nutraukė apie 46 mln. moterų, o 2003 metais – kiek mažiau nei 42 mln. moterų. Abortų sumažėjo ir Rytų Europoje, tačiau palyginus su kitomis pasaulio valstybėmis šis regionas gali „pasigirti” rekordiniais nėštumo nutraukimo rodikliais.

Nutraukti negalima gimdyti

Rytų Europoje padėtis yra maždaug tokia: 105 moterys nėštumą nutraukia, o 100 ryžtasi gimdyti. Tai dvigubai daugiau nei dideliais aborto mastais pasižyminčioje Rytų Azijoje, kurioje nėštumą nutraukia 51, o gimdo 100 moterų.

Atsižvelgdami į šią statistiką, mokslininkai padarė išvadą, jog reikia gerinti apsisaugojimo priemonių kokybę. Buvo padaryta ir kita išvada – įteisintas abortas nebūtinai lemia didelius nėštumo nutraukimo rodiklius, o abortus draudžiantys įstatymai ne visada garantuoja mažą abortų skaičių.

Abortai įstatymais ribojami Airijoje, Maltoje, Lenkijoje ir Portugalijoje. Lenkijoje galioja prieštaringai vertinamas Gyvybės apsaugos įstatymas, pagal kurį nėštumą galima nutraukti 3 atvejais – kai nėštumas yra išžaginimo pasekmė, kelia pavojų motinos gyvybei ir esant nepagydomai vaisiaus patologijai. Tačiau šalyje veikiančios nelegalios klinikos leidžia moterims apeiti šį įstatymą.

Europa pasaulio kontekste

Maždaug 25 proc. pasaulio gyventojų gyvena šalyse, kuriose teisės į abortus yra labai ribotos, ypač Pietų Amerikoje, Afrikoje ir Azijoje. Čilėje moterys už nėštumo nutraukimą yra sodinamos į kalėjimą. Afrikoje nėštumą nutraukia apie 12 proc. moterų.

Iš 46 mln. pasaulio abortų 35 mln. tenka išsivysčiusioms, o 6,6 mln. – besivystančioms šalims. Išsivysčiusiose šalyse 92 proc. abortų buvo atlikta saugiai, o besivystančiose šalyse (Azija, Afrika) net 55 proc. abortų atlikta nesaugiai.

Pasak specialistų, didėjantis nesaugiai atliktų abortų skaičius besivystančiose šalyse atspindi sveikatos apsaugos sistemos krizę ir žiaurų žmogaus teisių pažeidimą. Dėl nesaugiai atliktų abortų moterys patiria daugybę traumų, tampa nevaisingos ar netgi miršta. Dėl tokių abortų kasmet gyvybės netenka apie 70 tūkst. moterų, o nuo įvairių traumų kenčia 5 mln. moterų.

Trečdalis pasaulio nėštumų yra nesuplanuoti, o 20 proc. nesuplanuotų nėštumų baigiasi abortais.

Ką mano lietuviai

Pagal Jungtinių Tautų projekto „Umbrella project for Lithuania 2005” atliktus tyrimus, 40 proc. Lietuvos gyventojų mano, kad abortas yra nepateisinamas. 55,2 proc. sutinka, kad abortas gali būti leistinas esant tam tikroms socialinėms aplinkybėms (jei mergina ar moteris neturi partnerio, jei jos nėštumą smerkia šeima, jei ji neturi minimalių materialinių sąlygų vaikui auginti). Tik 4,8 proc. gyventojų sako, kad abortas – tinkamiausias neplanuoto nėštumo sprendimas.

Parengta pagal užsienio spaudą

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Įvairenybės su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.