Vaškinės garsenybės įsikūrė Kaune

Kas nebuvo garsiuosiuose Madame Tussaud muziejuose, nesilankė Sankt Peterburge esančioje vaškinių figūrų ekspozicijoje ar galiausiai nepamena maždaug prieš aštuonerius metus laikinojoje sostinėje apsilankusio „baidyklių šapito”, iki gruodžio gali prie šio savotiško meno prisiliesti Kauno kultūros centre.

Ekspozicijoje – originali, natūralaus dydžio istorinių asmenybių ir įžymybių figūrų kolekcija. Joje galima iš arti pamatyti visų mylėtą popiežių Joną Paulių II, ledi Dianą, Jurijų Gagariną, Marlene Dietrich, Charlie Chapliną ir kitas garsenybes. Tiesa, daugelis neabejotinai sutriks, nes žiūrėdami į vaškines figūras gerai iš kino filmų, televizijos laidų ar nuotraukų žurnaluose pažįstamus žmones pamatysime kiek kitokius. Taip esą yra todėl, kad plokščias vaizdas keičia tikruosius bruožus, be to, darant filmavimo grimą ne visada pavyksta išlaikyti tikrąjį aktoriaus ar televizijos žvaigždės veidą, o gaminant vaškinę figūrą apgalvojama kiekviena smulkmena, kiekviena raukšlelė ir iškilimas.

Į Kauną atvežtos 18 figūrų ekspozicijos kuratorius Armenas Arutiunianas LŽ prisipažino neprisidėjęs jas kuriant ar gaminant. „Esu entuziastas mėgėjas. Jau mažiausiai aštuoneri metai tai mano ir hobis ir bene pagrindinis užsiėmimas”, – kalbėjo vyriškis.

Vieną figūrą paprastai gamina apie 12 įvairių specialistų, o darbas trunka iki pusmečio. „Pirmiausia padaromas figūros profilis. Pradedama nuo kaukolės, kuri atkuriama pagal visą prieinamą informaciją. Kiekviena detalė kruopščiai apgalvota ir priartinta prie originalo. Net pirštų ilgis, atstumai tarp akių yra tokie pat, kaip garsenybės buvo iš tiesų: galima tik vos kelių milimetrų ar centimetro paklaida. Taip pat rankų venos ar po skutimosi likę nuskustos barzdos šereliai. Figūrą siekiama padaryti kuo panašesnę į gyvenusią įžymybę, – pasakojo vaškinių figūrų ekspozicijos kuratorius. Anot jo, figūroms naudojami tikri žmogaus plaukai. Kiekvienas plaukelis dedamas atskirai – specialia karšta adata įbedamas į vaškinę galvą. Tokiu pat būdu padaroma barzda ir ūsai.” Tai labai kruopštus, sudėtingas rankų darbas, nes vienai galvai reikia maždaug 80 tūkst. plaukų, o kartais jų gali būti ir dvigubai daugiau. Na, o dantims ir akims atkurti naudojami žmonėms skirti protezai”, – pasakojo A.Arutiunianas. Jo teigimu, vienos figūros kaina yra 10-15 tūkst. dolerių.

Rusiškos vaškinės figūros surenkamos iš dalių, o iš vaško pagaminta tik tai, kas matoma lankytojams – rankos, galva, visa tai, kas nepaslėpta po drabužiais. Atvežtųjų figūrų vaškas turi tam tikrą sudėtį, atsparią temperatūrai – nuo minus 40 iki plius 40 laipsnių. Todėl klimato kaita keliaujančiai ekspozicijai nekelia didesnių problemų. Tiesa, rusų meistrai jau kuris laikas gamina ir silikonines skulptūras, jos yra ne tik tikroviškesnės, bet ir gerokai brangesnės.

Kiek akylesniam ekspozicijos Kaune lankytojui į akis kris bent kelios „išraiškingos smulkmenos”. Pirmiausia, kad parodos plakate nenurodyta, iš kur atkeliavo ekspozicija. Internete patikrinus Sankt Peterburgo vaškinių figūrų muziejaus tinklalapį pavyko pamatyti įdomių nesutapimų. Kai kurios figūros, neva iš ten atkeliavusios į Kauną, akivaizdžiai nepanašios (tarkim, princesės Dianos, J.Gagarino). Į akis krito ir dar viena informacija. Pasirodo, muziejus savo eksponatus nuomoja visiems norintiesiems. Vienos vaškinės figūros nuomos kaina svyruoja nuo 60 iki 90 eurų per mėnesį, tiesa, išvežant jas už Rusijos ribų, tektų sumokėti dar 65 eurų muito mokestį. Tad itin maža bilieto kaina Lietuvoje verčia abejoti parodos eksponatų kilme. Pats A.Arutiunianas prisistato verslininku iš Estijos.

Paklaustas detalių apie ekspozicijos gabenimo specifiką, tikslesnes kainas ar draudimo sąlygas, pokalbį greit pasuko į ateities planus. „Labai norėčiau į Lietuvą atvežti socialinį projektą. Dabar itin svarbu kalbėti apie narkomanijos ir AIDS problemą. Ji tarp pasaulio menininkų ir šiaip garsių žmonių taip pat labai aktuali, tad tokią parodą galbūt atvešiu jau kitąmet”, – kalbėjo A.Arutiunianas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.