Mokyklų skurdas kelia pavojų

Uostamiesčio mokyklose bei darželiuose vaikų tyko ligos ir traumos. Tokią išvadą po du mėnesius trukusios apžiūros pateikė Visuomenės sveikatos centro specialistai.

Paaiškėjo, kad daugelis ugdymo įstaigų neatitinka higienos reikalavimų. 16 mokyklų ir darželių neturi veiklai reikalingo leidimo-higienos paso.

Kai kuriose mokyklose trūksta reikiamo dydžio suolų. Dėl nepatogių suolų ir prasto apšvietimo blogėja moksleivių regėjimas, jie skundžiasi nugaros skausmais. Per pastaruosius penkerius metus regėjimo sutrikimų skaičius išaugo daugiau kaip trečdaliu.

Kas šeštas moksleivis kenčia nuo stuburo iškrypimo.

Šešiose mokyklose nėra sporto salių, kai kur trūksta persirengimo kambarių. Tikrintojai pastebėjo, kad ypač nesaugu sporto aikštynuose. Įrenginiai susidėvėję, o sena krepšinio aikštelių bei bėgimo takelių danga didina tikimybę susižeisti.

Visuomenės sveikatos centro (VSC) specialistai mažiau pažeidimų aptiko tose įstaigose, kurios prieš mokslo metų pradžią spėjo atlikti bent kosmetinį patalpų remontą.

Tačiau daugelyje mokyklų ir darželių akis bado nutrupėjusios laiptų pakopos, nusilupinėjusios sienos ir grindys, susidėvėję langų rėmai. Tai lemia prastą mikroklimatą, didina vaikų traumatizmą.

Tikrintojai nuobaudų apsileidusioms įstaigoms skirti neskuba.

„Lengviausia būtų uždaryti mokyklą, tačiau tai nėra išeitis. Dėl tokios prastos būklės kalti ne tik neūkiški vadovai, bet ir savivaldybė. Dabar laukiame jos paaiškinimo, kaip rengiamasi spręsti problemas. Skaudu, kad vaikų sveikata ir saugumas dar nėra valdžios prioritetas”, – apgailestavo Klaipėdos VSC Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėja Asta Šlepetienė.

Savivaldybės Švietimo skyrius priemonių planą turi pateikti per mėnesį.

„Nuo šių metų mokykloms ir darželiams atnaujinti skiriama daugiau kaip trys milijonai litų. Kitais metais pinigų turėtų būti dar daugiau. Įstaigų vadovai patys sprendžia, kaip paskirstyti lėšas”, – aiškino Švietimo skyriaus vedėjo pavaduotoja Jolanta Ceplienė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.