Avarijų tyrimą stabdo ekspertizių gausa

Darbais perkrauti ekspertai kraupiajai Aleksandrijos avarijai suteikė išskirtinio pirmumo statusą. Tai teikia vilties, kad byla iki Naujųjų metų pasieks teismą. Mat tiriant daugumą kitų avarijų ilgai laukti ekspertizių tenka ne tik paprastiems piliečiams, bet ir valdžios atstovams.

Vakar ryte į Skuodo rajoną išvyko Lietuvos teismo ekspertizės centro (LTEC) specialistai. Jie aiškinsis tragiškos avarijos, per kurią policininkas Saulius Paulikas užmušė tris vaikus, priežastis.

LTEC perkrautas darbais, eilėse ekspertizių čia tenka laukti maždaug pusmetį. Be to, atskiroje eilėje „susigrūdo” ikiteisminiai tyrimai, kuriuose ekspertizės turi būti atliktos be eilės. Tai, kad ekspertai ėmėsi šios avarijos praėjus vos kelioms dienoms po nelaimės, leidžia tikėti, jog generalinio prokuroro Algimanto Valantino pažadas bylą iki metų pabaigos perduoti teismui nebuvo tuščias.

Politikė laukia

Daugumos avarijų tyrimas paprastai užtrunka, laukti išvadų tenka net valdžios atstovams. Pavyzdžiui, birželio pabaigoje dėl girto policininko nukentėjusi Seimo narė Nijolė Steiblienė dar vakar nežinojo, kaip vyksta šios avarijos tyrimas.

Tąsyk politikė važiavo su draugais savo automobiliu „Mitsubishi Outlander”. Netoli Gariūnų į mašiną trenkėsi iš paskos atlėkęs „Opel Omega”. Nuo smūgio „Mitsubishi” nulėkė nuo kelio, keliskart apsivertė ir šonu trenkėsi į medį. Labiausiai nukentėjo N.Steiblienė, jai buvo sukrėstos smegenys.

Avarijos kaltininkas iš įvykio vietos spruko. Bet jį nusivijo incidentą matę žmonės. Bėglį ryžtingi piliečiai pasivijo (sprogo jo automobilio ratas) ir sučiupo po keleto minučių. Jis buvo nustvertas ir iškviestiems policininkams perduotas Lazdynėlių gatvėje. Paaiškėjo, kad tai kriminalinės policijos pareigūnas Vytas Žiemelis, tuo metu dirbęs tyrėju Vilniaus 5-ajame komisariate.

„Dešimt minučių laikiau jį užspaudęs mašinoje. Laimei, jis buvo girtas kaip pėdas. Būtų buvęs blaivesnis, būtų mums visiems parodęs, kas ten šeimininkas. Gerai, kad ginklo neturėjo”, – LŽ pasakojo vienas iš persekiotojų Mindaugas Usonis. Piliečius papiktino tai, kad ekstremalioje situacijoje teko laukti iš miesto važiuojančių patrulių, nors, kaip paaiškėjo, už kelių šimtų metrų įsitaisę pakelėje greitį matavo Eismo priežiūros tarnybos pareigūnai.

Parlamentarė pasipiktinusi Vyriausybės požiūriu į narsiuosius piliečius. Ji siūlė vidaus reikalų ministrui Raimundui Šukiui jiems padėkoti. R.Šukiui to nepadarius politikė kreipėsi į susisiekimo ministrą Algirdą Butkevičių. Bet ir jis į pasiūlymą nereagavo. „Kova su karu keliuose – fikcija. Policija tiems žmonėms turėtų nors padėkos raštus įteikti… Vien tuščiažodžiavimas…” – piktinosi N.Steiblienė.

Visiškai girtas

V.Žiemelis atsisakė pūsti į alkoholio tikrintuvą. N.Steiblienės manymu, jau vien tokiu atsisakymu jis diskreditavo policiją. Parlamentarės nuomone, pareigūnai negali turėti teisės atsisakyti tikrintis alkoholio tikrintuvu. Vėliau, paėmus kaltininko kraujo tyrimui, paaiškėjo, kad pareigūnas buvo visiškai girtas – aptikta 2,95 promilės alkoholio.

Dėl šio įvykio V.Žiemelis buvo atleistas iš tarnybos policijoje. Bet ikiteisminis tyrimas nebaigtas iki šiol. Pasak Vilniaus eismo priežiūros tarnybos vyresniojo tyrėjo Audriaus Naudžiūno, visi reikalingi veiksmai buvo atlikti dar liepą, išskyrus ekspertizę – specialistai turi nustatyti, kada sprogo „Opel” padanga: prieš ar po avarijos.

Anot A.Naudžiūno, atsakymų iš LTEC tenka laukti pusmetį, kartais metus. Paklaustas apie pažadus Aleksandrijos bylą dar šiemet perduoti teismui, pareigūnas paaiškino: „Jei viršūnės nurodys, ekspertai ištirs be eilės.”

Eilė be eilės

LTEC direktorė Gabrielė Juodkaitė-Granskienė LŽ vakar sakė, jog ekspertizė vidutiniškai atliekama per 3-5 dienas, tačiau eilėje laukti tenka kelis mėnesius. „Esame vienintelė įstaiga, atliekanti tokius tyrimus, bet negalime prisišaukti darbuotojų: esame biudžetininkai, rinkos nenugalėsime, – teigė centro vadovė. – Be to, dar turime eilę be eilės. Į ją patenka bylos, kuriose yra suimtųjų arba žuvusiųjų. Į šią eilę patenka ir rezonansiniai įvykiai.”

Generalinio prokuroro pavaduotojas Vytautas Barkauskas LŽ vakar sakė, jog ekspertų net nereikėjo įkalbinėti, kad Aleksandrijos tragedijos imtųsi be eilės. „Atvejis ne eilinis, todėl ir sprendimai turi būti ne standartiniai, o išsamūs ir objektyvūs. Byla turi būti ištirta kaip įmanoma greičiau”, – pabrėžė jis. Anot V.Barkausko, autotechninė ekspertizė turi oficialiai nustatyti eismo taisyklių pažeidimo priežastis, kas tai nulėmė.

Nenori sėdėti

Generalinio prokuroro pavaduotojas vakar kategoriškai pareiškė, jog tai, kad praėjus 17 valandų po avarijos policijai pasidavusio bėglio S.Pauliko kraujyje nebuvo rasta alkoholio, dar nepadėjo taško šioje tyrimo dalyje. Atliekami nauji, sudėtingesni kraujo ir šlapimo tyrimai. Atsakymus tikimasi gaudi artimiausiomis dienomis. O kol kas, pasak prokuroro, dar anksti teigti, kad, oficialiai, vaikų žudikas buvęs blaivus.

Pats S.Paulikas veržiasi į laisvę – jo advokatas vakar apskundė teismo nutartį, kuria jo klientas suimtas mėnesiui. Advokato Mindaugo Kepenio manymu, nėra pagrindo laikyti jo ginamąjį suimtą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Avarijų tyrimą stabdo ekspertizių gausa"

  1. PRAKTIKAS

    CHA,CHA, CHA…..
    Nustebino, kad reikia eilėje laukti. Taigi tai naudinga v. žiemeliui, nes kol viskas vyks, žiūrėk ir vėl ką nors sugalvos.
    Štai dėl profesinės ligos ekspertizės reikia laukti 1-2 metus, bet dėl to nei ministeriui, neis semūnams galvos neskauda.
    Be to niekas nesidomi kokiomis sąlygomis ekspertai dirba, kokie ekspertai dirba, ką dirba. Matyt, todėl ir reikia nelaimėliams eilėje grūstis, nes LTEC „yra vienintelė ekspertizes atliekanti įstaiga”. Gaila, kad nepaaiškina kokioms ekspertizėms. Nes štai dėl profesinės ligos sprendžiant klausimą dėl ekspertizės atlikimo buvo nurodyta, kad M. Romerio universiteto teismo medicinos institutas yra vienintelė įstaiga(tai bent kiek vienintelių). Bet pagal įstatymą yra ištisas ekspertų sąrašas, tai kur tie ekspertai dingo?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.