Lietuvos ir Švedijos tiltas garantuotų elektros tiekimą ir po IAE uždarymo, teigia V.Adamkus

Elektros tiltas tarp Lietuvos ir Švedijos turėtų didelę reikšmę Lietuvai, Stokholme teigė prezidentas Valdas Adamkus.

„Nauji energetiniai projektai Lietuvai yra labai svarbūs. Nepanaikinus energetinių salų, neįmanoma sukurti vieningos Europos Sąjungos energetikos rinkos. Džiaugiuosi sėkmingu bendradarbiavimu su Švedija baigiant rengti elektros jungties tarp mūsų valstybių galimybių studiją”, – trečiadienį apskritojo stalo diskusijoje energetikos klausimais kalbėjo V.Adamkus.

Kaip pranešė prezidento spaudos tarnyba, V.Adamkus pabrėžė, kad šio komercinio projekto įgyvendinimas prisidėtų prie Baltijos energijos žiedo sukūrimo. Pasak prezidento, elektros jungtis turės itin didelę reikšmę Lietuvai – garantuos elektros tiekimą ir po Ignalinos atominės elektrinės uždarymo.

Lapkričio pradžioje Lietuvos ir Švedijos elektros perdavimo tinklo operatorės bendrovės „Lietuvos energija” ir „Svenska Kraftnat” pritarė abiejų šalių elektros tinklų sujungimo galimybių studijos pirmajai daliai, kurioje teigiama, kad Lietuvos ir Švedijos elektros sistemų sujungimas ekonominiu požiūriu būtų pagrįstas. Preliminariu vertinimu, investicijos į projektą siektų apie 550 mln. eurų (1,9 mlrd. litų).

Įmonės vertina galimybę sujungti abiejų šalių perdavimo tinklus, nutiesiant 350 kilometrų ilgio, apie 700-1000 megavatų galios povandeninį kabelį Baltijos jūros dugnu. Jungtis yra svarbi didinant viso Baltijos regiono energetinį saugumą ir elektros tiekimo patikimumą bei Baltijos šalių integraciją į Europos Sąjungos elektros rinką.

Studiją baigti numatoma 2008 metų sausio pabaigoje.

Vėliau vykusiame susitikime su Švedijos premjeru Fredriku Reinfeldtu V.Adamkus teigė, kad „jeigu nutiesime elektros tiltą į Lenkiją ir įgyvendinsime elektros jungties su Švedija planus, būsime nemažai nuveikę ne tik Lietuvai, bet ir visam Baltijos regiono saugumui ir stabilumui, sustiprinsime Europos Sąjungos energetinį solidarumą”.

Kalbėdamas apie Baltijos jūros dugnu ketinamą tiesti dujotiekį iš Rusijos į Vakarų Europą, V.Adamkus pažymėjo šio projekto keliamą riziką Baltijos jūros ekologijai. Pasak prezidento, visoms Baltijos valstybėms būtina siekti nepriklausomo „Šiaurės” dujotiekio projekto poveikio aplinkai įvertinimo.

Pokalbio metu taip pat aptartos Baltijos jūros regiono stiprinimo perspektyvos. Premjeras F.Reinfeldtas Lietuvos vadovo prašė atkreipti dėmesį į Švedijos siūlomą Baltijos jūros strategiją, kurioje didesnį vaidmenį turėtų atlikti ES.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.