N. Sarkozi neketina atsisakyti pensijų reformos

Prancūzijos prezidentas Nikolia Sarkozi (Nicolas Sarkozy) neketina atsisakyti pensijų reformos, dėl kurios kilo konfliktas su profsąjungomis. Tai jis pareiškė antradienį, kalbėdamas Europos Parlamento deputatams Strasbūre.

„Aš įgyvendinsiu šias reformas iki galo, – pažadėjo Prancūzijos valstybės vadovas. – Niekas manęs nuo šio tikslo neatitrauks”.

N. Sarkozi pareiškimas buvo paskelbtas prieš pat šalies transporto darbuotojų, nepatenkintų dėl pensijų privilegijų atšaukimo, streiką. Jau antradienį vakare nutraukiamas judėjimas daugumoje Prancūzijos geležinkelio magistralių, o trečiadienio rytą prie streikuotojų prisijungs metro darbuotojai ir elektros energetikos bendrovių personalas. Vien dėl krovinių gabenimo sutrikimų patirti nuostoliai gali siekti apie 50-100 mln. eurų, skelbia prognozės.

Bręstantis konfliktas jau atsiliepė vyriausybės narių planams. Prancūzijos premjeras Fransua Fijonas (Francois Fillon) planavo savaitgalį surengti Rambujė pilyje seminarą ir apsvarstyti Prancūzijos, pirmininkausiančios Europos Sąjungai antrąjį 2008 m. pusmetį, užduotis. Dabar ministrai savo darbotvarkę apkarpys ir aptars visus klausimus neišvažiavę iš sostinės, kad kortežas neerzintų žmonių automobilių perpildytuose užmiesčio keliuose po streikų savaitės.

Prancūzijos darbo ministras Ksavjeras Bertranas (Xavier Bertrand) pripažino, kad konfliktas gali tapti „sunkiu išmėginimu” visiems gyventojams.

Šiek tiek daugiau nei pusė prancūzų (55 proc.) streikus šalies transporto ir energetikos sektoriuose laiko nepateisinamais. Tuo tarpu 44 proc. gyventojų mano, kad jie yra teisingas žingsnis, parodė apklausa, atlikta ekonomikos laikraščio „Les Echos” užsakymu. Anot tyrimo, šeši iš dešimties rinkėjų mano, kad traukinių mašinistams nereiktų leisti išeiti į pensiją 50-55 metų, kai tuo tarpu kitiems tenka dirbti ir po 60-ies. Tačiau profsąjungos leidžia suprasti, jog yra pasirengusios atkakliai kovoti, kad apgintų jau iškovotas teises.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.