Danijos premjeras per rinkimus nedidele persvara užsitikrino daugumą

Danijos premjero Anderso Fogho Rasmusseno (Anderso Fouho Rasmuseno) centro dešiniųjų blokas per antradienio rinkimus minimalia persvara užsitikrino daugumą ir dabar sieks suformuoti platesnį, bet, galbūt, ir ne tokį tvirtą aljansą.

54 metų A.F.Rasmussenas beveik visą rinkimų kampaniją atkakliai varžėsi su opozicijos lydere Helle Thorning-Schmidt (Hele Torning-Šmit), kuri per savo rinkimų kampaniją įrodinėjo, kad danai už mokesčių sumažinimą turėtų paaukoti didesnę gerovę. Tačiau antradienį visuomenės apklausa parodė, kad rinkėjų nuomonė vėl keičiasi premjero naudai.

„Istoriška, kad per trečius rinkimus iš eilės liberalai yra Danijos didžiausia partija”, – po rinkimų šalininkams sakė A.F.Rasmussenas.

„Gavome mandatą tęsti savo darbą … Noriu siekti užtikrintos daugumos parlamente ir pakviesiu visas vyriausybę rėmusias partijas derėtis dėl bendros programos”, – paskelbęs pergalę savo šalininkams sakė A.F.Rasmussenas.

Jo liberalų ir konservatorių mažumos koalicija nuo 2001-ųjų valdė remiama kraštutinių dešiniųjų Danijos liaudies partijos (DLP). Koalicija ir DLP gavo 90 iš 179 vietų parlamente.

Kiek anksčiau, skaičiuojant balsus, bloko dauguma buvo abejojama, bet ji buvo patvirtinta paskelbus, kad viena jį remianti partija laimėjo vieną iš dviejų vietų Danijos autonominėse Farerų Salose. Prieš antradienio balsavimą blokas turėjo 94 vietas.

A.F.Rasmusseno liberalai prarado šešias vietas ir turės 46 parlamentarus, o DLP pagerino savo pozicijas ir turės viena vieta daugiau – iš viso 25.

Per rinkimų kampaniją A.F.Rasmussenas charizmatiškąją H.Thorning-Schmidt, kuri yra buvusio Didžiosios Britanijos Leiboristų partijos lyderio Neilo Kinnocko (Nilo Kinoko) marti, stengėsi nuginkluoti tose srityse, kuriose ji jam galėjo mesti iššūkį, – išvesdamas iš Irako kovos veiksmuose dalyvavusius danų karius ir sušvelnindamas savo poziciją dėl prieglobsčio siekiančių asmenų su vaikais.

40-metė H.Thorning-Schmidt pripažino, kad jos socialdemokratai pralaimėjo rinkimus. Jie dabar turės 45 vietas – dviem vietomis mažiau.

„Daugelis žmonių balsavo už socialdemokratus, bet to nepakako”, – sakė ji šalininkams.

KVIETIMAS DERĖTIS

Premjero kvietimas derėtis dėl bendros programos yra tiesiogiai skirtas neseniai įsteigtam centro dešiniųjų Naujajam aljansui, kurio penkios vietos parlamente A.F.Rasmusseno blokui būtų labai geras pastiprinimas.

Tačiau Naujasis aljansas sakė, kad A.F.Rasmusseną parems mainais į tam tikras nuolaidas, įskaitant humaniškesnę politiką pabėgėlių atžvilgiu. Šis reikalavimas turėtų nepatikti kraštutiniams dešiniesiems, kurie, kaip trečioji pagal vietų parlamente skaičių partija, yra svarbi koalicijai.

„Manau, būsime pakviesti į derybas”, – sakė Naujojo aljanso lyderis Naseras Khaderas (Nasiras Chadiras), kuris šią partiją įsteigė siekdamas sumažinti DLP įtaką vyriausybėje.

Artimiausiomis dienomis laukiama sunkių derybų dėl plataus aljanso formavimo, tačiau politikos analitikai jau reiškė abejones dėl centro dešiniųjų bloko, kuris priklausytų ir nuo kraštutinių dešiniųjų, ir nuo Naujojo aljanso paramos, ilgaamžiškumo.

Kai kas mano, jog toks aljansas subyrėtų taip greitai, kad naujų rinkimų galėtų prireikti anksčiau nei po metų.

Kraštutinių dešiniųjų ir Naujojo aljanso pozicijos yra visiškai priešingos ypač dėl pabėgėlių politikos, kuri drauge su gerovės valstybės klausimu buvo pagrindinės rinkimų kampanijos temos.

A.F.Rasmusseno vyriausybė, kuriai kraštutiniai dešinieji daro didelę įtaką, nuo 2001-ųjų, kai atėjo į valdžią, įvedė vienus griežčiausių Europoje imigracijos įstatymus, dėl kurių į šalį atvykstančių pabėgėlių smarkiai sumažėjo – 2001-aisiais jų buvo 10 tūkst., o pernai – mažiau nei 2 tūkstančiai.

Kraštutiniai dešinieji kampanijos metu užsipuldavo musulmonus ir kalbėjo apie žodžio laisvę. Pastarasis klausimas yra susijęs su tuo, kad pernai visame pasaulyje vyko ginčas dėl viename Danijos laikraštyje išspausdintų pranašo Muhammado (Muhamado) karikatūrų.

Tuo tarpu A.F.Rasmussenas kampanijos metu pabrėždavo gerą ekonomikos būklę ir teigė, kad stipri šalies ekonomika ir rekordiškai mažas nedarbas yra geriausia danų branginamos gerovės valstybės garantija.

Apklausos rodė, kad danų rinkėjai buvo labiau susirūpinę gerovės sistemos būkle, o ne imigracija, kuri buvo labai svarbi tema per 2005-ųjų rinkimus.

Derybos su N.Khaderu premjerui turėtų būti sunkios. Naujojo aljanso lyderis reikalavo, kad A.F.Rasmussenas oficialiai atsistatydintų, nors jam to daryti nereikia, ir paprašytų karalienės Margarethe (Margaretės) oficialiai paskirti derybininką, kuris išsiaiškintų politinių partijų nuomones dėl vyriausybės formavimo.

„Norime pradėti nuo tuščio lapo”, – sakė N.Khaderas.

Per šiuos rinkimus balsavo 86,6 proc. tokią teisę turinčių danų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.