Naktis. Vairuotojo draugas ar priešas?

Šiuo metu naktys – ilgiausios metuose, ir tokios išliks iki pavasario. Daugeliui jos kelia depresiją.

Pusė bėdos, jeigu į depresiją ir neviltį puola pėsčiasis ar visuomeninio transporto keleivis. Bet jeigu tai vairuotojas, jis tampa tiesioginiu pavojaus šaltiniu.

Ir vis dėlto nori nenori, dažnai esame priversti leistis net ir į ilgesnę kelionę būtent tamsiu paros metu. O šiaip dabar ir į darbą ir iš jo važiuojame būtent tamsoje.

Įveikti didelius atstumus naktį – varginantis ir neretai rizikingas procesas. Netgi nepaisant to, kad aplink tokiu metu kelyje kur kas mažiau erzinančių dalykų: kitų automobilių, pėsčiųjų, kelių policijos.

Kad kelionė nesibaigtų vizitu į autoservisą ar, dar blogiau, – pas traumatologą, verta atsiminti kelias taisykles.

– Geriausias naktinis kelias anaiptol ne artimiausias, o labiausiai pažįstamas. Netgi jeigu tenka padaryti keliolikos ar keliasdešimties kilometrų lanką, pasirinkite būtent tą trasą, kuria jau esate važiavę dienomis.

– Niekuomet nepamirškite, kad jūsų kelyje gali netikėtai išdygti pėsčiasis, kelią perbėgti stambesnis miško žvėris. O ir įkaušę žmonės mėgsta migruoti naktimis. Bet kuriuo momentu stipresnio vėjo gūsis gali jį nublokšti po ratais. Venkite naktį sutiktų vadeliotojų, žemės ūkio technikos, kaubojų motociklininkų, kurių dar vienas kitas išdrįsta leistis į kelionę esant rudenio žvarbai. Visi jie – potencialūs pavojaus šaltiniai.

– Stiklų, ypač priekinių, švara – vienas pagrindinių saugios kelionės garantų. Todėl į stiklų plovimo bakelį visuomet įlašinkite keliolika lašų specialaus skysčio, padedančio nuplauti vabzdžių liekanas. Taip pat rūpinkitės, kad stiklai būtų švarūs ir iš vidaus. Ypač greitai jie apsineša, jeigu automobilyje daug rūkoma.

– Šalikelė – naktinio keleivio priešas. Pavargę nuo kelionių tolimųjų reisų vairuotojai mėgsta jose prisiglausti, ir, beje, pačiose netikėčiausiose vietose.

– Naktinio miesto gatvės taip pat pilnos netikėtumų. Tad sustoję kad ir prie šviesoforo, žvilgčiokite į veidrodėlį, ar neatlekia tiesiai į jus koks įkaušęs kamikadzė. Todėl visuomet būkite pasiruošęs pajudėti iš vietos.

– Kad ir kaip jūs prieš naktinę kelionę būtumėte išsimiegojęs, snaudulys anksčiau ar vėliau jus įveiks. Vieniems jį nugalėti padės ritminga muzika, kitiems – valgis, tretiems būtina sustoti ir kurį laiką pasivaikščioti. Tačiau ir patys tokiu atveju nepamirškite įjungti avarinės signalizacijos.

– Na, o jeigu jau toliau važiuoti neįmanoma, sustokite saugioje vietoje ir numikite kokį pusvalandį. Atminkite, ilgesnis miegas ne tik kad negrąžins jėgų, o sukels atvirkštinį efektą. Kita vertus, išjungęs variklį ilgai nepamiegosi, šaltukas bemat pažadins jus.

– Dar viena svarbi aplinkybė. Ją ypač gerai žino profesionalūs tolimųjų reisų vairuotojai. Paskutiniai kilometrai prieš namus – patys sudėtingiausi. Tai paaiškinama psichologisškai. Vairuotojas, įveikęs sudėtingą maršrutą tamsoje, pagaliau atvažiuoja į gerai pažįstamas vietas, kuriomis važinėta metų metus, atsipalaiduoja ir…

Taigi niekuomet neatsipalaiduokite būdami prie vairo. Laimingos kelionės tamsoje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.