UAB „Daisena” laikinai uždrausta realizuoti bulvių košę „Mivina”

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba įmonei importuotojai – Kauno UAB „Daisena” dėl neteisingo ženklinimo jau penktą kartą laikinai uždraudė Lietuvos rinkoje realizuoti iš Ukrainos importuotą greito paruošimo sausą bulvių košę „Mivina”.

Patikrinus naujai įvežamos bulvių košės „Mivina” dvi siuntas (2876 kg), produkcijos tiekimas prekybos tinklams sustabdytas. Ištyrus košės mėginius Nacionalinėje veterinarijos laboratorijoje, jų sudėtyje nustatyta daugiau kaip 5 procentai genetiškai modifikuotų sojų produktų, nors ženklinimo etiketėse ši informacija nebuvo nurodyta. Įmonė importuotoja įpareigota produkciją perženklinti pagal Europos Sąjungos teisės aktų reikalavimus.

„Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, vykdydama importuojamų iš trečiųjų šalių maisto produktų kontrolę, dėl genetinės modifikacijos nustatymo tiria visus produktus, kurių sudėtyje yra sojų, kukurūzų ar rapsų. Jeigu maisto produktuose yra genetiškai modifikuotų žaliavų, ženklinimo etiketėse turi būti nurodyta informacija apie tai, pvz.: „Sojų aliejus pagamintas iš genetiškai modifikuotų sojų pupelių”. Jeigu maisto sudėtyje yra kelių rūšių žaliavų, kurių viena yra genetiškai modifikuota, būtina atskirai paminėti: „Pagamintas, naudojant genetiškai modifikuotą (ingrediento pavadinimas)”. Informacija vartotojams apie genetiškai modifikuotus organizmus (GMO) maisto produktų ženklinimo etiketėse turi būti nurodoma, kai produkte yra daugiau kaip 0,9 proc. genetinės modifikacijos” – komentavo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Vida Jarošienė.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai per šių metų spalio – lapkričio mėnesius dėl ženklinimo etiketėse nenurodytų genetiškai modifikuotų sojų produktų UAB „Daisena” buvo uždraudusi realizuoti 7153 kg ukrainietiškos bulvių košės „Mivina”. Įmonė, ankstesnių siuntų šių produktų etiketėse paženklinusi nustatytus GMO kiekius, pateikė juos Lietuvos rinkai.

„UAB „Daisena” importuojama produkcija griežčiau kontroliuojama, nes jau ne pirmą kartą sulaikomas jų įvežtų maisto produktų realizavimas Lietuvos rinkoje dėl neteisingo GMO ženklinimo” – sakė V.Jarošienė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.