Gelbėtojai renka mazutą ir ieško jūreivių įsisiautusiose jūrose Pietų Rusijoje

Rusijos valdžia pirmadienį pradėjo plataus masto gelbėjimo operaciją Juodojoje ir Azovo jūrose, tikėdamiesi surasti išgyvenusius po katastrofų žmones ir apriboti ekologinės katastrofos pietų jūrų akvatorijoje padarinius po didelės audros, nuskandinusios savaitgalį keturis laivus ir perskėlusios pusiau tanklaivį su mazutu.
NSM duomenimis, mažiausiai aštuoni žmonės laikomi dingę be žinios, o Rusijos žiniasklaida pranešė, kad Tuzlos nerijoje rasti trijų žmonių, apsirengusių gelbėjimosi liemenėmis, kūnai.

Didžiausias naftos uostas šalies pietuose, Novorosijske, nutraukė krovos darbus dėl audros ir laukia, kada pagerės orai antrojoje dienos pusėje.

Sekmadienį audra perskėlė pusiau tanklaivį „Volgoneft-139” į pietus nuo uosto „Kaukazas” Kerčės sąsiauryje, jungiančiame Azovo ir Juodąją jūras, ir mažiausiai 1 300 tonų mazuto išsiliejo į jūrą. Naftos dėmė artėja prie Ukrainos krantų.

Savo ruožtu Rusijos NSM Krasnodaro krašto valdybos viršininkas Aleksandras Kozlikinas pranešė, kad per laivų katastrofas „Kaukazo” uoste vandenyje atsidūrė 5 tūkst. tonų sieros ir daugiau kaip 4 tūkst. tonų mazuto.

„Šio įvykio padarinių likvidavimas gali trukti kelerius metus. Pas mus įvyko didelė ekologinė katastrofa”, – sakė Rusijos federalinės gamtosaugos tarnybos vadovo pavaduotojas Olegas Mitvolis valstybinei televizijai.

Situaciją komplikuoja tai, kad esant žemai vandens temperatūrai mazutas gali nugrimzti į dugną, ir tada bus dar sunkiau likviduoti ekologinės katastrofos padarinius.

Dar vieno tanklaivio „Volgoneft-123” korpusas įskilo, bet mazutas iš jo kol kas neteka, pranešė valdžia pirmadienio rytą.

Be to, Kerčės sąsiauryje nuskendo keturi Rusijos kroviniai laivai, iš kurių trys gabeno sierą, o vienas – metalo laužą.

„Mes tikimės, kad sierai patekus į jūros vandenį nesusidarys žmonių sveikatai pavojingų medžiagų”, – sakė O.Mitvolis.

Dar šeši laivus štormas išmetė ant seklumos, pranešė NSM, bet jie negabeno naftos ar naftos produktų. Katastrofos rajone dirba 165 gelbėtojai, kurie jau surado 35 jūreivius ir paieškas tęsia.

Valdžia linkusi kaltinti dėl to, kas įvyko, kapitonus: visiems laivams buvo išsiųstas pranešimas apie štormą, bet kai kurie jų nekreipė į tai dėmesio ir išplaukė į jūrą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.