Prezidentas už paties vetuotą įstatymą

Kaltinimų sužlugdžius tolesnį liustracijos procesą sulaukęs prezidentas užsimena apie ryžtą jį spartinti. Tikimasi, kad valstybės vadovo vetuotas įstatymas jau netrukus bus palaimintas.

Liustracijos procesas Lietuvoje nesureguliuotas, fragmentiškas, juo dažnai naudojamasi siekiant trumpalaikių politinių tikslų. Tokią nuomonę susitikęs su Seimo vicepirmininku, Tėvynės sąjungos (TS) lyderiu Andriumi Kubiliumi vakar išsakė prezidentas Valdas Adamkus. Tačiau valstybės vadovo vetuotas ir ketvirtadienį Seimo sprendimu nepriimtas vadinamasis Liustracijos įstatymas artimiausiu metu vėl gali būti svarstomas ir teikiamas prezidentui pasirašyti.

A.Kubilius teigė susidaręs įspūdį, kad dėl priėmimo procedūrų vetuotas įstatymas turinio atžvilgiu prezidentui priimtinas. „Man tikrai džiugu pasakyti, kad prezidentas laikosi nuomonės, jog, nepaisant procedūrinių problemų, iš esmės toks įstatymas, koks buvo parengtas Seime, turėtų būti ir priimtas”, – sakė konservatorių lyderis.

Turinys nekliūva

Pasak A.Kubiliaus, per pokalbį sutarta, kad nebereikia ieškoti kokių nors naujų kelių ar būdų, o būtina įgyvendinti tai, kas numatyta vetuotame Liustracijos įstatyme, t. y. kad Liustracijos komisijoje, kuriai turi būti suteikti visi įgaliojimai ir lėšos, turi dirbti profesionalai.

Paklaustas, ar prezidentas pritaria, kad KGB rezervo karininkai būtų prilyginami kadriniams šios sovietinio saugumo organizacijos darbuotojams, A.Kubilius teigė, kad taip detaliai apie įstatymą nekalbėta. „Manau, kad įstatymo turinio nereikia keisti. Ir iš prezidento neišgirdau, kad ką nors būtina taisyti”, – sakė politikas.

Konservatorių lyderio teigimu, sužinojus šalies vadovo poziciją dėl Liustracijos įstatymo turinio, Seime bus galima paspartinti jo svarstymo procedūrą (pagal Seimo statutą nepriimto įstatymo projektas gali būti teikiamas tik po pusės metų – aut.). Tam reikia surinkti 29 Seimo narių parašus.

Minimas KT

Ketvirtadienį Seimas pritarė prezidento veto, ir Liustracijos įstatymas tapo nepriimtas. Prezidento dekretą pristatęs V.Adamkaus patarėjas vidaus politikos klausimais Lauras Bielinis parlamentarams paaiškino, kad Liustracijos įstatymo pataisas prezidentas vetavo dėl formalių priežasčių – įstatymo priėmimo procedūrų nesilaikymo. Apie turinio trūkumus šalies vadovo patarėjas neužsiminė. Būtent tai parlamentarams labiausiai ir užkliuvo.

Seimo pirmininkas Viktoras Muntianas iš tiesų prezidentui perdavė įstatymą, dėl kurio priėmimo procedūrų išvadų nebuvo pateikusi Seimo Etikos ir procedūrų komisija. Tuo metu jos darbas dėl vidinių nesutarimų buvo paralyžiuotas.

Per posėdį Seimo nariai pasigedo aiškaus prezidento požiūrio į liustracijos procesus. Anot L.Bielinio, Konstitucinis Teismas (KT) yra išaiškinęs, kad prezidentas turi pareigą motyvuoti, kodėl vetavo vieną ar kitą įstatymą. Teikti siūlymus jis gali, bet neprivalo.

Naujasis Seimo narys Kęstutis Čilinskas, priklausantis TS frakcijai, iškėlė idėją, kad prezidento dekretas gali būti antikonstitucinis, nes jame nenurodyta jokių grąžinto įstatymo turinio trūkumų, o akcentuojami tik procedūriniai pažeidimai, kas yra Seimo vidaus reikalas. Tą gali išaišinti KT. Toks siūlymas patiko liberaldemokratams – Seimo sekretoriate jie įregistravo kreipimosi į KT projektą.

„Kreiptis į KT dėl įstatymų prezidentas negali, vadinasi, vienintelė forma, kuria jis gali išreikšti savo poziciją dėl antikonstitucinio dokumento, – veto”, – paklausta, ar šalies vadovas gali vetuoti įstatymą motyvuodamas tik procedūriniais pažeidimais, paaiškino jo patarėja teisės klausimais Aušra Rauličkytė. Pasak jos, jokių apribojimų, dėl ko vetuojamas teisės aktas – dėl turinio ar priėmimo procedūros – nėra.

Sudarys darbo grupę

Kaip vakar teigė L.Bielinis, prezidentas mano, kad būtų naudinga suburti darbo grupę, kuri galėtų teikti siūlymus dėl liustracijos įstatymų ir taptų su liustracija susijusių problemų analizės centru. „Pats liustracijos procesas jau 17 metų yra problema, todėl darbo grupė turėtų išsaiškinti ligšiolinę liustracijos istoriją, kurioje daug pilkų ir net juodų dėmių, apžvelgtų bendrą kontekstą ir pasakytų, kokioje padėtyje esame”, – sakė patarėjas. Jo teigimu, V.Adamkus norėtų, kad darbo grupę sudarytų visuomenininkai profesionalai, bet ne politikai, turintys aiškių politinių interesų. „Tai būtų vienas galimų visuomenės sutaikymo instrumentų”, – aiškino L.Bielinis.

Pagal dabartinius įstatymus liustracijos procesas baigiasi 2009 metais. Anot prezidento patarėjo, ar jį pratęsti, ar ne, turi nuspręsti politikai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.