Susidraugaukime su kompiuteriu

Akių ir kūno mankšta dirbantiesiems kompiuteriu reikalinga ne mažiau už žinias. Kur jas pritaikysi, jeigu skausmai suries nugarą ar „užsidegs” akys. Specialistai primena dar kai ką: baigę darbą neužmirškite nusiprausti ant odos prilupusias elektromagnetines dulkes. Ir namie, ir darbe.

Svarbus elektros lizdas

„Net mano pačios darbo vieta dar nėra sutvarkyta pagal visus reikalavimus, nors tuo kasdien domiuosi ir patariu kitiems”, – stebėdamasi LŽ žurnalui pripažino Marijampolės apskrities visuomenės sveikatos centro visuomenės sveikatos saugos skyriaus vedėja Aušra Balniūtė. Mat už jos darbo kėdės, sienoje, yra elektros lizdas, į kurį nuvesti instaliuotos kompiuterinės įrangos laidai, kurie irgi spinduliuoja. Specialistės pastebėjimu, pats blogiausias variantas, kai į tavo nugarą atsukta ant kaimyninio stalo stovinčio kompiuterio vaizduoklio „nugara”, per kurią išeina daug stipresni, vadinamieji dvigubi spinduliai.

Tai tik kelios svarbios pastabos, kad kompiuterinė įranga kuo mažiau kenktų mūsų savijautai. Juk kasdien darbe privalome būti žvalūs, šviesios atminties, nestokoti energijos. Retas yra vartęs higienos normų reikalavimus, kurie nustato darbo aplinkos, darbo saugos, poilsio režimo žmogaus sveikatai taisykles. Pinigus taupantys darbdaviai turi žinoti, kad pirmiausia, norint išsaugoti darbuotojų sveikatą, nerekomenduojama naudotis senais kompiuteriais.

O ką turėtų žinoti namie vieną ar net du kompiuterius savo vaikams nupirkę tėvai bei prie jų sėdintys vaikai? „Jokiu būdu, ypač vaikui, nereikėtų į namus parnešti pigaus dovanoto ar iš užsienio pargabento kompiuterio, o įsigyti, nors ir brangesnį, bet naują, saugesnį, su visomis rekomendacijomis. Trumpas darbas su kompiuteriu nėra labai kenksmingas, bet jei prie jo sėdi ištisas valandas, tai nieko gero nei vaikui, nei suaugusiam žmogui”, – darbo patirtimi dalijosi specialistė. Poveikis beveik lygiai toks pats net ir visiškai kompiuteriu nesinaudojančiam, bet tuose pačiuose namuose gyvenančiam žmogui, nes kompiuterinės įrangos spinduliuojami elektromagnetiniai laukai veikia visus.

Reguliuojama kėdė ir sveikos akys

Nei vienas nenorime prarasti gero regėjimo, tad „susidraugavus” su kompiuteriu, nereikia prie vaizduoklio ekrano glaustis ar per arti kišti nosį. Higienos normos reikalauja laikytis saugaus atstumo – tarp sėdinčiojo ir ekrano geriausia palikti ne mažesnį nei 60 cm atstumą. Suaugusiesiems po kiekvienos darbo valandos, praleistos prie kompiuterio, rekomenduojamos 5-10 min. pertraukėlės. Per jas patartina atlikti pirmiausia akių, o vėliau lengvus viso kūno fizinius pratimus. Vaikams, anot A.Balniūtės, reikėtų ne tik mankštos pratimų, bet ir prie kompiuterio būti kuo trumpiau. Specialistai įsitikinę, jog ilgas darbas prie kompiuterio ne tik vaikų akis „išveda iš rikiuotės”. Nepatogi sėdėjimo poza kenkia jų skeletui ir raumenims. Vaiko kojos būtinai turi remtis į žemę, o nugara – į kėdės atramą. Nuo ilgo ir įtempto žiūrėjimo į ekraną gali imti skaudėti galvą, atsirasti galvos svaigimo bei regėjimo sistemos pervargimo požymių – pradėti vystytis trumparegystė.

„Labai blogai, jei vaikas ilgai skaito tekstą ekrane (geriausia atsispausdinti), o dar labiau akis vargina smulkūs judantys mirgantys kompiuterinių žaidimų elementai. Darbo vietoje prie kompiuterio ekrano turi būti ne per šviesu ir ne per tamsu, negalima sėdėti priešais langą. Geriausia, kai šviesa sklinda iš kairės pusės ir neatsispindi ekrane. Mankštos pratimai kas 30 min. vaikams tiesiog būtini, kad kenksminga suvaržyta sėdima poza atpalaiduotų kvėpavimo takus. Antraip gali išsivystyti kosėjimo priepuoliai, o dėl sėdėjimo nuleistais pečiais nesunku įsitaisyt nedidelę kuprelę. Ilgai dirbant kompiuteriu nereikėtų pamiršti rankų plaštakų, kurios atlieka daugybę smulkių judesių ir dėl to taip pat pavargsta”, – galimus pavojus vardijo A.Balniūtė.

Specialistė atkreipė dėmesį ir į kompiuterinių žaidimų sukeliamą psichologinę įtampą, nes vaikams gražūs pamokantys žaidimai, tokie kaip nespėjusios atšalti picos išvežiojimas po miestą, greitai nusibosta – įdomu, kur dūžta automobiliai, veikėjai vienas kitą vaikosi ir šaudo.

Mankštos pratimai

„Pasirodo, net dulkės tame kambaryje, kur stovi kompiuteris, mums kenkia. Literatūroje radau tokią išvadą, jog elektrinis vaizduoklio ekrano potencialas įgreitina ore esančias dulkes, kurios kaip kulkos įsiskverbia į priešais vaizduoklio ekraną sėdinčiojo odą. Dulkės gali sukelti alergiją, akių perštėjimą, sudirginti odą. Todėl būtina mažinti patalpos ore esančias dulkes, vėdinti, o baigus dirbti, nusiprausti šaltu vandeniu. Pati ant ekrano matau dulkių”, – apie nelabai dar taikomą apsisaugojimo priemonę – vandenį – užsiminė specialistė.

Be to, reikia ne tik kaitalioti sėdėjimo padėtį. „Patarimuose nurodoma, kad mūsų kūnas yra nepritaikytas ištisas valandas dirbti klaviatūra, pele ar žaidimų valdymo svirtimi. Todėl patariama daryti pertraukas, pasitraukti nuo kompiuterio nepriklausomai nuo to, ar jaučiate nuovargį, skausmą, ar ne, o jeigu jaučiate skausmą, reikia būtinai pailsėti. Įsiklausykite į kūno siunčiamus signalus. Tai gali būti pagalbos šauksmas. Atsistokite, pasivaikščiokite, pailsinkite raumenis, padarykite mankštą. Kiekvienas kartas keletą minučių pažiūrėjus į vieną tašką tolyn leidžia pailsinti akių raumenis. Akys pailsės, jeigu 10-15 kartų nestipriai pamirksėsite.”

Nerekomenduojama statyti kompiuterių miegamuosiuose ar kituose kambariuose, kur miegama. Suprantama, ne visi turi erdvius namus ir tokias galimybes. Tokiu atveju geriausia prieš miegą gerai išvėdinti kambarius.

Kaip įveikti akių nuovargį

Darykite specialius akių pratimus. Jie gali būti atliekami stovint arba sėdint, nukreipus akis nuo ekrano, žiūrint į tolį, ramiai kvėpuojant.

Pirmas derinys

* 10-15 kartų nestipriai pamirksėti.

* Užsimerkus, nepasukant galvos, skaičiuojant nuo 1 iki 4 žiūrėti į kairę, skaičiuojant nuo 1 iki 4 žiūrėti į dešinę, skaičiuojant nuo 1 iki 6 žiūrėti tiesiai, skaičiuojant nuo 1 iki 4 žiūrėti į viršų, skaičiuojant nuo 1 iki 4 žiūrėti į apačią, skaičiuojant nuo 1 iki 6 žiūrėti tiesiai. Kartoti 4-5 kartus.

* Skaičiuojant nuo 1 iki 4 žiūrėti į savo rodomąjį pirštą, ištiestą 25-30 cm atstumu nuo akių, skaičiuojant nuo 1 iki 6 žiūrėti į tolį. Kartoti 4-5 kartus.

* Sukant žvilgsnį ratu sukti akis 4-5 kartus iš kairės pusės į dešinę ir 4-5 kartus – iš dešinės į kairę, skaičiuojant nuo 1 iki 6 žiūrėti į tolį. Kartoti 2 kartus.

Antras derinys

* Skaičiuojant nuo 1 iki 4 užsimerkti ir stipriai suspausti vokus, atsimerkti, skaičiuojant nuo 1 iki 6 žiūrėti į tolį. Kartoti 4-5 kartus.

* Užsimerkti, skaičiuojant nuo 1 iki 4 stengtis žiūrėti į nosį, atsimerkti, skaičiuojant nuo 1 iki 6 žiūrėti į tolį. Kartoti 4-5 kartus.

* Nepasukant galvos ir skaičiuojant nuo 1 iki 4 maksimaliai nukreipti žvilgsnį į kairę; skaičiuojant nuo 1 iki 6 žiūrėti į tolį. Skaičiuojant nuo 1 iki 4 maksimaliai nukreipti žvilgsnį į dešinę, skaičiuojant nuo 1 iki 6 žiūrėti į tolį. Kartoti 4-5 kartus.

Trečias derinys

* Skaičiuojant nuo 1 iki 4 užsimerkti, skaičiuojant nuo 1 iki 6 atsimerkti ir išplėtus akis žiūrėti į tolį. Kartoti 4-5 kartus.

* Skaičiuojant nuo 1 iki 4 žiūrėti į nosies galą, skaičiuojant nuo 1 iki 6 žiūrėti į tolį. Kartoti 4-5 kartus.

* Nepasukant galvos žiūrėti į viršų, dešinę, apačią, kairę, po to – į viršų, kairę, apačią, dešinę, skaičiuojant nuo 1 iki 6 žiūrėti į tolį. Kartoti 4-5 kartus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Susidraugaukime su kompiuteriu"

  1. Gintare

    Aciu, labai naudingas straipsnis 😀

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.