Interpolui reikia daugiau lėšų, kad galėtų sėkmingai kovoti su terorizmu

Finansavimą Interpolui būtina gerokai padidinti, kad būtų įmanoma kovoti su grėsme, kurią kelia tarptautinis terorizmas, sakė ketvirtadienį Interpolo generalinis sekretorius Ronaldas K.Nobleas (Ronaldas Noublas).
„Mes dirbame, nes įtariami teroristai, platindami biologinius ar branduolinius ginklus, ketina nužudyti šimtus tūkstančių, jei ne milijonus žmonių”, – sakė jis.

„Kad pasiruoštume atremti tokią grėsmę, mūsų organizacijai reikia milijardo dolerių per metus, ne milijonų”, – pabrėžė generalinis sekretorius baigiantis keturių dienų konferencijai Marakeše, pietų Maroke.

Interpolas praėjusius metus baigė turėdamas biudžeto deficitą – išlaidos siekė 46,7 mln. eurų, kai biudžetas buvo 45,1 mln. Šiais, 2007-aisiais, metais Interpolui skirta kiek mažiau lėšų – 44,5 mln. eurų.

Pasaulinė policijos organizacija yra finansuojama 186 valstybių narių, kurių vyriausybės moka kasmetines įmokas, apskaičiuojamas narių sutartu būdu.

Po rugsėjo 11-osios teroristų išpuolio Jungtinėse Valstijose Interpolas vis dažniau raginamas pasidalinti operatyvine informacija su valstybių narių policija, kovojančia su teroristais. Norint šį darbą atlikti prideramai, reikia daugiau pinigų, aiškino R.K.Nobleas.

„Kai policija pasaulyje galės dalintis informacija taip sparčiai kaip tai daroma naudojantis „Mastercard”, „Visa” ar „American Express”, kai kiekvienas pasas bus patikrinamas kiekviename pasienyje, mes tada būsime pažengę gerokai toliau”, – sakė pareigūnas.

„Kartoju, pasaulio bendruomenė mano, jog tai tėra tik milijono dolerių per metus problema, o iš tikrųjų – tai milijardo dolerių per metus problema”, – pridūrė jis.

Lapkričio 5-8 dienomis vykstanti 76-oji Generalinė Interpolo Asamblėja nusprendė įsteigti darbo grupę, kuri pagrįstų didesnį finansinių įmokų mastą ir pateiktų rekomendacijas šiuo klausimu.

2006 metų pabaigoje centrinėje Interpolo būstinėje, kuri įsikūrusi Prancūzijoje, tiek ir regionų biuruose bei Jungtinėse Tautose iš viso dirbo 541 pareigūnas iš 79 šalių.

2006 metais visame pasaulyje buvo suimta 4200 Interpolo ieškomų asmenų, 20 proc. daugiau nei 2005 metais.

Ši pasaulinė organizacija buvo įkurta 1923 metais, siekiant pagerinti tarptautinį policijos bendradarbiavimą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.