Pigios akcijos bado akis

Vakar OMXV indeksas sumenko 1,33 proc., iki 543,23 punkto ribos, bendra Vilniaus vertybinių popierių biržos apyvarta siekė 13,25 mln. litų, sandorių skaičius – 1455, o brangusių ir pigusių akcijų santykis – atitinkamai 11 ir 12.

Rinkoje ir toliau vyksta „kalėdinis” vertybinių popierių išpardavimas, tad gana sunku vienareikšmiškai teigti, kas rizikingiau – parduoti ar pirkti akcijas. Mat kai kurios jų pagal savo santykinius rodiklius ir pigumą jau bado akis. Viso to priežastis – rinkose tvyranti didelė įtampa ir baimė, pavertusi jas psichologinės įtampos židiniais.

Vyriausybė neatmeta tikimybės, kad kuriamo nacionalinio investuotojo, statysiančio naują atominę jėgainę ir elektros jungtis su Lenkija bei Švedija, dalininku galėtų tapti Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas.

Ketvirtadienį euro kursas JAV dolerio atžvilgiu artėjo rekordo link. Rinkos spėjo, kad Europos centrinio banko (ECB) vadovas Jeanas Claude’as Trichet užsimins apie banko ketinimus ateinančiais mėnesiais padidinti bazines palūkanų normas.

Euro kursas Azijoje ketvirtadienį pakilo iki 1,4639 JAV dolerio. Trečiadienį euras jau buvo perkopęs 1,47 JAV dolerio kartelę ir pasiekęs rekordines aukštumas – 1,4731 JAV dolerio. Nuo metų pradžios euro kursas JAV dolerio atžvilgiu pakilo 11 procentų.

ECB bazinės palūkanų normos šiuo metu siekia 4 proc., Didžiosios Britanijos – 5,75 proc., o Federalinio iždo banko – 4,5 procento. Ekspertai spėja, kad JAV centrinis bankas sumažins bazines palūkanų normas gruodžio mėnesį. Be to, manoma, jog Didžiosios Britanijos centrinis bankas šių metų pabaigoje arba ateinančių metų pradžioje taip pat mažins normas, nes padaugėjo šalies ūkio plėtros lėtėjimo požymių.

JAV naftos atsargoms sumažėjus menkiau nei tikėtasi, juodojo aukso kainos vakar šiek tiek smuktelėjo.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.