D.Kasparaitis Rusijoje neužsibus

Iš Niujorko į Sankt Peterburgą laikinai persikėlęs ledo ritulininkas tikisi dažniau apsilankyti Lietuvoje

Tituluočiausias Lietuvos ledo ritulininkas Darius Kasparaitis iš Amerikos persikėlė į Europą – 1992 metų olimpinis čempionas rungtyniaus Sankt Peterburgo ASK (Rusija) komandoje. „Buvo ir kitų pasiūlymų, tačiau Piteris – geras miestas, be to, iki mano gimtinės netoli, vos kelios valandos kelionės – ir aš namuose, Elektrėnuose”, – sakė NHL senbuvis.

NHL – keturiolika sezonų

Keturiolika sezonų NHL klubuose (Niujorko „Islanders” ir „Rangers”, Pitsburgo „Penguins” bei Kolorado „Avalanche”) žaidusį D.Kasparaitį pasirinkti Rusijos ekipos pasiūlymą paskatino neaiški jo sportinės karjeros perspektyva užjūryje.

„Nedraugiškuoju vaiduokliu” pravardžiuojamas elektrėniškis iš viso per savo karjerą NHL sužaidė 946 rungtynes (83 iš jų – atkrintamosiose varžybose). Įmušė 29 įvarčius (2), atliko 146 (10) rezultatyvius perdavimus bei surinko 1486 (107) baudos minutes.

2006-2007 metų NHL čempionate lietuvis sužaidė 24 mačus, per kuriuos įmušė du įvarčius ir atliko du rezultatyvius perdavimus.

Pernai „Rangers” lietuvį du kartus buvo išsiuntęs į AHL (American Hockey League) Hartfordo „Wolf Pack” komandą.

Šiemet rudenį gynėjas mėgino susigrąžinti vietą pagrindinėje Niujorko klubo sudėtyje, tačiau treneriai lietuvį informavo, kad D.Kasparaičiui dėl algų limito numatytas atsarginio vaidmuo.

Mėgėjų lyga neviliojo

– Po tokio sprendimo man viskas buvo aišku – bilietas į jau pažįstamą „Wolf Pack”. Aš neturiu nieko prieš AHL, tačiau ši lyga skirta labiau mėgėjams ir jaunimui, tiems, kurie rengiasi žaisti NHL. Tebenoriu rungtyniauti profesionalų kolektyve, todėl suklusau, kai vienas „Rangers” vadovų pasiteiravo, ar nenorėčiau parungtyniauti Rusijoje.

Sutikau iškart, nes iš savo patirties žinau, kad šioje šalyje ledo ritulys – viena populiariausių sporto šakų, o čempionatas – pakankamai aukšto lygio. Pats paprašiau savo agento, kad greičiau sutvarkytų visus mano perėjimo į ASK formalumus. Piteris – miestas su išskirtine istorija, netoli Lietuvos. Jaučiuosi kaip namuose, – atvykęs į Sankt Peterburgą sakė D.Kasparaitis.

– Ar apsispręsti padėjo tai, kad ASK treniruoja penkiskart Stenlio taurės laimėtojas Barry Smithas?

– Su Barry ne kartą buvome susitikę ledo ritulio aikštėje kaip varžovai. Nežaidžiau jo vadovaujamose ekipose, tačiau žinau, kad jis – puikus specialistas. Be to, dirbo su garsiuoju Scotty Bowmanu. NHL žaidėjai iki šiol labai gerai vertina Barry, nes jis prieš varžybas netaikydavo karantino – neuždarydavo komandos į bazę.

– Sankt Peterburgo klubo vadovai teigė, kad ASK yra ir daugiau Jūsų pažįstamų.

– Taip. Su Andreasu Johanssonu žaidžiau „Penguins” klube, net viename viešbučio kambaryje gyvenome, kai ekipa rungtyniavo išvykose. Su Maksimu Sušinskiu atstovavome Rusijai olimpinėse žaidynėse, o Rustemą Kamaletdinovą pažįstu nuo vaikystės, nes abu buvome SSRS jaunimo rinktinės nariai.

– Prieš dvejus metus, kai NHL sezoną sužlugdė lokautas, žaidėte Kazanės „AK Bars” ekipoje ir pareiškėte, kad į Rusijos superlygą daugiau negrįšite. Kodėl dabar pasielgėte priešingai?

– Tada ne vien aš, bet ir kiti vaikinai iš NHL vyko čia galvodami ne apie karjerą, bet pirmiausiai dėl siūlomų neblogų pinigų. Iš tiesų man labai nepatiko, kaip teisėjaujama Rusijos pirmenybėse – vos prispausdavau kurį nors oponentą prie borto, iškart bausdavo. Tačiau girdėjau, kad per pastaruosius kelerius metus daug kas pasikeitė. Vis dėlto, grumdamasis su varžovais, stengsiuosi būti atsargus, nes jėgos veiksmų netoleruoja dauguma arbitrų.

– Nejaugi atsisakysite ypatingu kietumu garsėjančios gynybos?

– Tikrai ne, priešininkams nebus jokių nuolaidų, savo stiliaus nekeisiu, bet lazdos neperlenksiu.

– Manote, kad teisėjai atsižvelgs į Jūsų autoritetą bei titulus ir bus atlaidesni?

– Niekada nenorėjau ir nenorėsiu, kad ledo ritulio aikštėje man kas nors nuolaidžiautų. Mėginsiu prisitaikyti, stebėsiu, kas ir kaip teisėjauja. Juk pakankamai dažnai arbitrai baudžia ne už taisyklių pažeidimą, nes to paprasčiausiai nepastebi, o pasikliaudami savo klausa: išgirdo, kad kuris nors žaidėjas atsitrenkė į bortą, ir švilpia, dvi minutes priverstinio poilsio skiria…

– Ar tiesa, kad didelę dalį atlyginimo Jums mokės „Rangers”, nors žaisite Sankt Peterburge?

– Agentas mane įspėjo, kad Rusijoje negalima kalbėti apie finansines kontrakto sąlygas, todėl nieko konkretaus nepasakysiu. „Rangers” mane išnuomojo ASK klubui, todėl tebepriklausau Niujorko komandai, su kuria mane tebesieja daugiau nei 3 milijonų dolerių sutartis. Kas mokės algą Piteryje – ne mano rūpestis.

– Turino olimpiadoje sporto gerbėjai Jus dažnai painiodavo su dailiojo čiuožimo meistru Jevgenijumi Pliuščenka. Jis treniruojasi Sankt Peterburgo sporto rūmuose „Jubileinyj”, kur žais ir ASK. Kaip pasirengėte galimiems naujiems nesusipratimams?

– Kaip anuomet Italijoje, taip ir šįkart trumpai nusikirpau. Jevgenijus – ilgaplaukis. Sirgaliams tikrai nekils problemų norint mus atskirti.

– Kaip dabar jaučiatės?

– Puikiai. Manau, kad esu geros sportinės formos. Galėčiau iškart vykti į rungtynes. Sezono išvakarėse nedykaduoniavau, padirbėjau iš peties, nepriaugau nė kilogramo, todėl esu greitas ir staigus.

– Jūs jau patekote į Rusijos rinktinės stratego Viačeslavo Bykovo akiratį.

– Šiuo metu niekas nežino, net aš pats, ar esu vertas žaisti Rusijos rinktinėje. Paskutinį kartą jai atstovavau 2006-aisiais Turino olimpiadoje. Žinoma, jei vėl pakvies – neatsisakysiu. Norėčiau trinktelėti durimis 2010-aisiais, Vankuverio žaidynėse.

– Su NHL, atrodo, irgi neatsisveikinote visam laikui.

– Aš dar ne pensininkas. Jei pavyks gerai pasirodyti Rusijoje, tikiuosi, kitą sezoną ir NHL rasiu vietą.

Numeris primins dukrą

Sankt Peterburgo ASK direktorių tarybos pirmininkas Aleksandras Medvedevas patvirtino, kad sutartis su D.Kasparaičiu pasirašyta tik šiam sezonui, o pagrindinę algą ledo ritulininkui mokės „Rangers” klubas.

„Norėjome sustiprinti gynybos grandį. Iš trijų kandidatų išsirinkome Darių. Kai kas jau spekuliuoja, esą tokie žaidėjai kaip Kasparaitis vyksta į ASK baigti karjeros. Tai netiesa, mes nekviečiame žaidėjų, kurie niekam nereikalingi.

Tikimės, kad patyręs ledo ritulininkas padės klubui laimėti Rusijos čempionatą”, – sakė A.Medvedevas.

Šiuo metu Rusijos superlygoje pirmauja Ufos „Salavat Julajev” ekipa (56 taškai). Antrojoje vietoje – ASK (53), trečiojoje – Magnitogorsko „Metalurg” (51).

„Dabartinė Dariaus sportinė forma yra geriausia per paskutiniuosius penkerius metus, – pridūrė ASK treneris B.Smithas. – Patikrinome jo sveikatą, atlikome fizinės parengties testus. Rezultatai – beveik idealūs.”

Lietuvis naujoje komandoje žais 19-uoju numeriu.

„Pasirinkau šį skaičių todėl, kad jis sutampa su mano dukters gimimo diena, o kiti mėgstamiausi – 6-asis ir 11-asis – buvo užimti”, – paaiškino D.Kasparaitis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.