Į opozicijos protesto akciją Minske buvo susirinkę daugiau kaip tūkstantis žmonių

Minske sekmadienį kiek daugiau nei tūkstantis žmonių dalyvavo opozicijos eitynėse ir mitinge, kuris vyko su socialiniais šūkiais, reikalavimais sustabdyti kainų augimą ir atsisakyti numatyto nuo kitų metų pradžios socialinių lengvatų panaikinimo.
„Šios akcijos uždavinys – atkreipti žmonių dėmesį į tai, kad valstybė juos įžūliai plėšia… Čia yra nedaug žmonių, nes juos yra įbauginusi valdžia, bet mes žinome, kad net tie, kas šiandien neatėjo į aikštę – jie su mumis ir prieš antisocialinę vyriausybės politiką”, – sakė „Reuters” opozicinės Komunistų partijos lyderis Sergejus Kaliakinas.

Maždaug tūkstantis žmonių susirinko aikštėje priešais Baltarusijos mokslų akademiją. Po to nuėjo valdžios leistu maršrutu į oficialią mitingo vietą vienoje atokių miesto aikščių.

Demonstrantai nešė plakatus „Grąžinkite lengvatas”, taip pat uždraustas opozicijos baltos ir raudonos spalvų vėliavas, raudonas SSRS vėliavas ir valstybines raudos ir žalios spalvų vėliavas.

Milicija netrukdė rengti demonstracijos. Tačiau per ją kilo grupės anarchistų ir neužregistruotos nacionalistinės organizacijos „Baltoji valia” narių muštynės. Iš pastarosios į mitingą atėjo daugiau kaip šimtas žmonių, kurie kaip ginklus panaudojo vėliavų kotus.

Opozicija pavadino muštynes valdžios surengta provokacija.

„Valdžia taip nori gauti paskolų Europos Sąjungoje, kad atsisakė naudoti lazdas ir ėmė taikyti kitokią, lankstesnę taktiką. Šiuo atveju specialiosios tarnybos pasinaudojo mažai žinoma jaunimo grupe ir išprovokavo muštynes”, – pareiškė „Reuters” opozicinio Baltarusijos liaudies fronto vadovo pavaduotojas Viktoras Ivaškevičius.

Vėliau tą pačią dieną maždaug šimtas opozicijos aktyvistų, nepatenkintų tuo, kad opozicijos lyderiai sutiko rengti mitingą miesto pakraštyje, susirinko centrinėje miesto aikštėje. Po to skanduodami „Laisvę politiniams kaliniams”, „Grąžinkite lengvatas” jie atėjo prie vyriausybės rūmų.

Buvęs opozicijos kandidatas į prezidentus Aleksandras Milinkevičius, kuris prieš kelis mėnesius buvo pašalintas iš susivienijusios opozicijos lyderio posto, nedalyvavo protesto mitinge.

Sekmadienį jį trumpam buvo sulaikiusi milicija per susitikimą su Mastų rajono centro, esančio už 300 km į vakarus nuo Minsko, gyventojais, pranešė A.Milinkevičiaus sekretorė spaudai Julija Kockaja.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.