„Lietuvos energijos” vadovas kol kas liko poste

Daugiau nei penkerius metus „Lietuvos energijai” vadovaujantis generalinis direktorius Rymantas Juozaitis kol kas liko einamose pareigose. Kiek ilgai tai užtruks, gali priklausyti ir nuo Vertybinių popierių komisijos (VPK) tyrimo išvadų, jei jos bus pateiktos gana greitai.

Be to, lapkričio 27 d. šaukiamas bendrovės neeilinis visuotinis akcininkų susirinkimas, kuriame bus renkama nauja stebėtojų taryba, o po to formuojama nauja valdyba.

Akcininkų susirinkime numatyta priimti sprendimus dėl „Lietuvos energijos” įstatinio kapitalo didinimo nauja akcijų emisija. Ji iš esmės padalins nacionalinio investuotojo (NI) bendrovės, kuri įgyvendins naujos atominės elektrinės statybos projektą, akcijų pasiskirstymą tarp „Lietuvos energijos”, Rytų skirstomųjų tinklų ir privačių VST.

„Lietuvos energijos” valdybos pirmininko Jurgio Vilemo teigimu, R. Juozaičio veiksmai dėl bendrovės akcijų įsigijimo būtent tuomet ir bus įvertinti – arba jis bus vėl patvirtintas vadovu, arba ne. O kol kas valdyba nutarė laukti VPK išvadų.

„Nutarta generalinio direktoriaus veiksmus vertinti tik gavus VPK išvadas, nes tik ta institucija yra įgaliota teisiškai vertinti tokius įvykius”, – po penktadienį įvykusio „Lietuvos energijos” valdybos posėdžio sakė J. Vilemas.

Be to, valdyba rekomendavo bendrovės valdymo organų nariams susilaikyti nuo bet kokių akcijų sandorių, kol vyks NI įmonių jungimasis. J. Vilemo nuomone, reguliuoti tokius procesus griežčiau galėtų ir birža – laikinai nutraukti prekybą „Lietuvos energijos” akcijomis, kol vyksta didelių vertingų kompanijų susiliejimas.

R. Juozaičio atsistatydinimo klausimas iškilo po ažiotažo dėl jo vadovaujamos bendrovės akcijų įsigijimo galimai pasinaudojus tarnybine padėtimi.

Po Vilniaus vertybinių popierių biržos pranešimo, kad R. Juozaitis spalio 18 d. už 536 tūkst. litų rinkos kaina – po 6 litus už akciją – įsigijo energetikos bendrovės akcijų, jų kaina iškart šoktelėjo 7,51 proc. – iki 6,44 lito, be to, akcijų kursas rekordiškai kilo ir kitose prekybos sesijose. Dabar uždarbis iš sandorio siekia 150 tūkst. litų.

R. Juozaitis teigė, kad jis įmonės akcijų įsigijo iš užsienyje turėtų savo lėšų. Anot jo, tai – ilgalaikė investicija, nes jis tiki „Lietuvos energijos” ateitimi.

Vis dėlto akcijas jis pirko iš savo dukros ir žmonos investicinės įmonės UAB „RNI Property”, kuri užsiima nekilnojamojo turto objektų plėtra Lietuvoje, Bulgarijoje ir kitose užsienio šalyse bei investicijomis į vertybinius popierius. Šeimos narių vardų inicialais pavadinta įmonė įsteigta 2004 m., o aktyvią veiklą vykdo nuo 2005 m.

J. Vilemas tikino, kad apie R. Juozaičio akcijų pirkimą iš savo šeimos jis sužinojo tik paklausus žurnalistams, o prieš valdybos posėdį „Lietuvos energijos” vadovas apie tai neinformavo. Jo nuomone, tai R. Juozaičio klaida. Pats R. Juozaitis tikina, jog jokios klaidos nepadarė ir kaltės nejaučia, nes neaišku, kokia akcijų kaina bus ateityje. Tačiau nauda ta, kad jis šiuo sandoriu sustiprino bendrovės smulkiųjų akcininkų pozicijas. Iš dukros esą jis akcijas pirko, nes ji manė, kad „Lietuvos energijos” akcijos pervertintos ir norėjo jas parduoti, o jis pats atvirkščiai – tiki bendrovės ateitimi.

„Pats pirkimo laikas galbūt diskutuotinas, tačiau įstatymų bazė nėra pažeista. Moralinę klaidą galėsime įvertinti po kažkurio laiko. Aš dabar morališkai nesijaučiu kaltas”, – teigė R. Juozaitis. Jam šiuo metu priklauso apie 0,04 proc. energetikos bendrovės akcijų.

VPK dėl sandorio ir galimo pasinaudojimo svarbia išankstine informacija pradėjo tyrimą.

Netinkamu R. Juozaičio poelgį pripažino ir prezidentas Valdas Adamkus bei premjeras Gediminas Kirkilas, užsiminę apie jo atsistatydinimą. Bus aiškinamasi, ar tie pinigai, už kuriuos „Lietuvos energijos” vadovas pirko akcijų, yra deklaruoti. Pats R. Juozaitis sakė, kad pajamos deklaruotos, o pinigai yra iš kitų investicinių fondų, kurie buvo uždirbti Rytų Europoje. Be to, jis priminė, kad visas jo turtas yra užstatytas Šiaurės Europos bankams.

Vasarį R. Juozaitis yra paėmęs apie 2 mln. litų paskolą. Lėšas jis investavo, anot jo, į Rytų Europą, Vietnamą, Singapūrą, Honkongą, o Lietuvoje beveik nebuvo investavęs, tačiau dabar jau „turi problemėlę”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.