Lietuva rengiasi atnaujinti derybas dėl prieškario ambasados Italijoje pastato

Premjeras Gediminas Kirkilas atnaujino darbo grupę, kuriai pavedė iki naujųjų metų Vyriausybei pateikti pasiūlymus deryboms su Italija dėl prieškario Lietuvos ambasados Romoje pastatų ir žemės sklypo.
Atnaujintai darbo grupei vadovaus Užsienio reikalų ministerijos valstybės sekretorius Deividas Matulionis.

Lietuvos diplomatai ir aukščiausi šalies vadovai visą atkurtos nepriklausomybės laikotarpį reikalauja, kad Italijos valdžia grąžintų Lietuvai prieškario ambasados pastatą, žinomą „Villa Lituania” vardu, arba kompensuotų jo netektį pinigais ar nekilnojamuoju turtu.

Liepos pradžioje Italijos užsienio reikalų ministras Massimo D’Alema pareiškė, kad Lietuva neturi galimybių atgauti „Villa Lituania”.

Italija siūlė Lietuvai už simbolinę vieno euro kainą nuomoti Strozzi rūmų pastatus, tačiau Lietuva pasiūlymą atmetė sakydama, kad jis neatitinka esminio – istorinio teisingumo ir nuosavybės atstatymo – principo.

Lietuvos atstovų teigimu, siūloma kompensacija – Strozzi rūmai neatitinka Lietuvos lūkesčių. Pasak URM, tikimasi, kad bus ieškoma alternatyvių siūlymų dėl pastato, kurio vertė atitiktų prieškario Lietuvos diplomatinės atstovybės pastato vertę, arba atitinkamos kompensacijos.

Yra teigiama, kad už „Villa Lituania” Lietuva sutiktų priimti apie 9 mln. eurų kompensaciją.

Ambasados Romoje pastatas, dėl kurio iki šiol nepavyksta susitarti su Italijos valdžia, nuo 1937 metų priklausė Lietuvai, bet Sovietų Sąjungai okupavus Lietuvą, pastate įsikūrė ir iki šiol šeimininkauja rusų diplomatai.

Prieš kelerius metus Prancūzija išmokėjo Lietuvai piniginę kompensaciją už rusams po Lietuvos aneksijos perduotą ambasados pastatą Paryžiuje. Už šiuos pinigus Lietuva įsigijo kitą ambasadai tinkamą pastatą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.