Blogo oro pacientai

Atšalus orams į Kauno gydymo įstaigas grįžta asocialūs asmenys ir įsikuria čia lyg viešbučiuose ar sanatorijose. Ligoninių vadovai pagalbos iš miesto valdininkų nesulaukia.

Vadovaudamiesi taisykle „šaltis – ne brolis” vis labiau rudenėjant į miesto gydymo įstaigas vėl traukia būriai girtuoklių ir valkatų. „Mes taip griežtai jų neįvardijame. Mums jie – socialinės pagalbos reikalingi žmonės”, – LŽ sakė Kauno apskrities ligoninės (KAL) generalinis direktorius Stasys Gendvilis. – Deja, padėti jiems negalime, bet ir išvaryti neturime kur – nei nakvynės, nei slaugos namai jų nepriima.”

Kaip į viešbutį ar sanatoriją

Į KAL priėmimo skyrių policija ir greitoji medicinos pagalba per mėnesį atveža apie 100-120 tokių asmenų ir jų nuolat daugėja. „Šiemet skaičius tikrai viršys 2000. Blogiausia tai, kad net 90 proc. jų diagnozuojamas tik girtumas ir jokia medicinos pagalba jiems nereikalinga, tačiau žmonės stebimi ir paprastai praleidžia priėmimo skyriuje visą parą. O dabar vienas toks pacientas ligoninėje gyvena jau tris savaites, ir neaišku, kada ją apleis”, – bėdomis dalijosi S.Gendvilis. Pasak jo, beveik visiems neblaiviems ir asocialiems asmenims čia suteikiamos viešbučio ir švarinimo paslaugos. „Ligoninė naudoja savo lėšas patalpoms plauti, dezinfekuoti, o išlaidų ligoninei niekas nekompensuoja”, – sakė S.Gendvilis.

Valkataujantiems bėduliams suteikiamos ir medicinos paslaugos: juos apžiūri priėmimo skyriaus gydytojas, jei reikia, konsultuoja neurologas, atliekami tyrimai, taikoma infuzinė terapija. Tačiau Privalomojo sveikatos draudimo fondas sumoka tik tuomet, jei pacientas buvo socialiai apdraustas. O tokių tarp blogo oro pacientų tiesiog nėra. Pasak KAL generalinio direktoriaus, paslaugos minėtiems asmenims teikiamos priėmimo skyriuje, kuriame ir šiaip nepakanka vietos. Pacientai priversti taikstytis su neblaivių asmenų keliamu triukšmu, nemaloniais kvapais. Girti jie dažnai būna agresyvūs, gadina ligoninės inventorių, dažnai netgi tenka kviesti policiją. Vien pernai tokie pacientai ligoninei kainavo 75 000 litų, be to, lėšos nebuvo naudotos pagrindinei ligoninės veiklai, tad už gerus darbus ir širdį KAL vadovai dar gali būti ir nubausti. „Šiemet suma tikriausiai sieks 200 000 litų”, – sakė gydytojas S.Gendvilis.

Problema sena – sprendimo nėra

Panaikinus išblaivinimo įstaigas, neblaivūs ir asocialūs benamiai vežami į ligonines, nes į nakvynės namus priimami tik blaivūs, turintys asmens dokumentus piliečiai. Ši problema puikiai žinoma miesto savivaldybei. Ne kartą rengti pasitarimai, tačiau problemos mastas tik didėja. Šią savaitę Kauno apskrities viršininkas Romualdas Morkevičius raštu kreipėsi į Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorių dėl socialinių paslaugų teikimo tokiems asmenims Kauno mieste. Jo teigimu, teikti labdaros gydymo įstaigos nebegali, tuo labiau kad už tokias socialines paslaugas teritorinės ligonių kasos nesumoka.

„Socialinių paslaugų teikimas yra savivaldybių rūpestis, todėl prašome Kauno mieste veikiančioms ligoninėms nurodyti įstaigas ar vietas, į kurias asocialūs asmenys turėtų būti nukreipiami”, – sakė Kauno apskrities viršininkas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.