„Gazprom” žada ilgalaikę sutartį

Vakar per derybas Vilniuje nepavyko susitarti, kokią kainą už gamtines dujas Lietuva mokės Rusijos dujų koncernui „Gazprom”. Derybų baigtis numatoma po mėnesio, tada būtų pasirašyta ir ilgalaikė – 15-20 metų – sutartis dėl gamtinių dujų tiekimo.

Vakar derybose dėl gamtinių dujų tiekimo ir jų kainos Lietuvai dalyvavo „Lietuvos dujų” vadovas Viktoras Valentukevičius, į Vilnių atvykę „Gazprom” valdybos pirmininko pavaduotojas Valerijus Golubevas, už koncerno dujų eksportą ir rinkų plėtrą atsakingas Dujų tiekimo ir pardavimo valdybos viršininko pavaduotojas Vladimiras Obuchovas bei Vokietijos koncerno „E.ON Ruhrgas International” vienas vadovų Stephanas Kamphuesas, Lietuvos ūkio ministras Vytas Navickas, Kainų komisijos pirmininkas Virgilijus Poderys, Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas Bronislovas Lubys.

„Lietuvos dujų” vadovas pasibaigus susitikimui išreiškė viltį, kad konkretūs derybų rezultatai galbūt paaiškės lapkričio pabaigoje. „Lietuvos dujos” ir „Gazprom” turėtų pasirašyti 15-20 metų trukmės sutartį dėl gamtinių dujų tiekimo Lietuvai.

V.Golubevas tvirtino, jog dujų kaina mūsų šaliai priklausys nuo naftos kainos pasaulinėje rinkoje, tačiau nesiėmė prognozuoti, kiek už dujas koncernui „Gazprom” mokėsime nuo 2008-ųjų pradžios. „Kaina paaiškės maždaug po mėnesio, kai bus baigtos derybos”, – sakė jis, nesileisdamas į kalbas apie dujų brangimą. Minėti galimą kainų kilimo dydį vengė ir kiti susitikimo Vyriausybėje dalyviai.

Lietuvos premjeras G.Kirkilas pabrėžė ilgalaikio dujų tiekimo svarbą Lietuvai. „Rusijai siekiant įstoti į Pasaulio prekybos organizaciją, „Gazprom” iš dalies keičia kainų politiką”, – teigė žurnalistams premjeras. Jis taip pat minėjo, kad didės dujų tranzito kiekis į Kaliningradą per Lietuvą, nes ten bus statoma nauja termofikacinė elektrinė.

Premjeras ir toliau kritikavo Gamtinių dujų įstatymo pataisas, sakė, kad šiandien galiojantis įstatymas apsunkina derybas. Pagal dabar galiojantį įstatymą dujų kaina vartotojams yra reguliuojama ir leidžia gerokai apkarpyti dujininkų pelno normas.

„Gazprom” atstovas pažymėjo, jog Lietuvos įstatymai yra Lietuvos reikalas, tačiau neatmetė prielaidos, kad Gamtinių dujų įstatymas gali turėti įtakos kainai, už kurią „Gazprom” parduos mums gamtines dujas.

Realu, kad neva siekiant išsiderėti kuo mažesnę kainą, bus keičiamas galiojantis Gamtinių dujų įstatymas. „Seimui jau pateiktos šio įstatymo pataisos, tikėkimės, bus padarytas logiškas sprendimas”, – kalbėjo Lietuvos premjeras.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.