Naujasis realizmas Rusijos atžvilgiu

Šiandien karalių rezidencijoje Portugalijoje, Mafros miestelyje, prasideda 20-asis jubiliejinis Europos Sąjungos (ES) ir Rusijos viršūnių susitikimas, tačiau jokio proveržio Rusijos ir Europos santykiuose nesitikima.

Susitikimo išvakarėse Rusijos prezidento padėjėjas Sergejus Jastržembskis pareiškė, kad Mafroje bus sprendžiami labai konkretūs klausimai, o derybos dėl esminės ES ir Rusijos sutarties tebėra įšaldytos. Gruodį pusės automatiškai pratęs jau 10 metų veikiančią partnerystės ir bendradarbiavimo sutartį. Europos ir Rusijos derybas dėl naujos sutarties daugiau kaip prieš metus užblokavo Lenkija dėl to, kad Maskva uždraudė lenkiškos mėsos importą.

Chartijos ratifikavimo neaptars

S.Jastržembskis pareiškė, kad „plačiai nuskambėjęs Europos solidarumas stabdo Rusijos ir Europos santykius, trukdo judėti veiksmingiau ir spręsti abiems pusėms rūpimas problemas”.

S.Jastržembskio teigimu, rezultatyviausias Portugalijoje žada būti energetikos problemų aptarimas. Neseniai Rusija ir ES susitarė dėl vadinamojo ankstyvo perspėjimo mechanizmo.

Tačiau vienas Kremliaus šaltinis teigė, kad Maskva per šį susitikimą apskritai neketina aptarinėti su ES, ar Rusija ratifikuos Energetikos chartiją. Šaltinio teigimu, šią temą galima nuolat reanimuoti, tačiau šiuo metu santykiuose su ES ji neaptariama, Rusijos pozicija ES gerai žinoma. Taip pakomentuotas už energetiką atsakingo Europos komisaro Andriso Piebalgso pareiškimas, kad Rusijai ratifikavus dokumentą būtų sustiprintos energijos tiekimų garantijos.

Žodis „oponentė” išbrauktas

Įtakingas britų leidinys „The Financial Times” teigia prieš susitikimą gavęs virtinę ES dokumentų, kurie rodo „naują realizmą” Rusijos atžvilgiu. Taip pat ES atsisako vadinti Rusiją Vakarų interesų oponente, nors kaip ir anksčiau laukia, kad Maskvos vidaus ir užsienio politika bus griežtesnė rinkimų išvakarėse.

Leidinys konstatuoja, kad dokumentai, kuriuos parengė Europos vyriausybės prieš ES ir Rusijos viršūnių susitikimą, atspindi Kremliaus atžvilgiu naują realizmą, kuris pakeitė rusofiliškas tendencijas, anksčiau puoselėtas Prancūzijos, Vokietijos ir Italijos vadovų Jacques’o Chiraco, Gerhardo Schroederio ir Silvio Berlusconi.

Susitikimas, kuriame dalyvauja ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, vyksta esant trinčiai Europos ir Rusijos santykiuose: ES sunerimusi dėl Rusijos prekybos politikos ir žmogaus teisių bei laisvių suvaržymų; Rusija nepatenkinta, kad JAV ir NATO sąjungininkės pažeidė saugumo balansą Europoje.

ES dokumentuose Rusija vadinama „strategine partnere daugelyje sričių, pavyzdžiui, ekonomikos, tačiau kalbant apie posovietinę erdvę ji greičiau lieka konkurente ar net oponente. Čia turimos galvoje tokios buvusios sovietinės respublikos kaip Gruzija, Moldova bei Ukraina, po vadinamosios oranžinės revoliucijos siekianti suartėti su ES.

Tačiau oficialiuose ES sluoksniuose žodis „oponentė” vartojamas retai, jei apskritai viešai taikomas Rusijai. Diplomatai Briuselyje nurodo, kad Europos vyriausybės akcentuoja teigiamus santykių su Maskva aspektus ir pareikalavo apskritai tokio žodžio nevartoti. Todėl jo nėra ir naujausiame dokumente, kuris parengtas penktadienio susitikimui.

Pabrėždami būtinybę neizoliuoti Rusijos, dokumento autoriai priduria: „Yra rizikos, kad Rusija nutols nuo Europos savo socialinėje ir politinėje raidoje ir savo požiūryje į pasaulį”.

Kausto Rusijos baimė

Trečiadienį Estijos deputatė Katrin Saks kritikavo Europos Parlamentą (EP), kad jis iki ES ir Rusijos aukščiausio lygio susitikimo nenori priimti deklaracijos, smerkiančios padėtį šioje šalyje. „Susidaro įspūdis, kad baimė, kuri vis labiau paralyžiuoja Rusijos Federacijos gyventojus, pradeda veikti ir Europos įstatymų leidėjus”. Pasak K.Saks, ES pirmininkaujančiai Portugalijai pasiūlius pasiektas neoficialus susitarimas su EP partijų vadovais kol kas nepriimti rezoliucijos dėl Rusijos.

Vengdami įtampos ES ir Rusijos susitikimo išvakarėse EP deputatai antradienį balsavo už tai, kad būtų atidėtas griežtos deklaracijos Rusijos atžvilgiu priėmimas. „Šis pavyzdys aiškiai liudija, kad Europos bendravimo su Rusija problemos slypi ne smulkiose detalėse, bet mumyse”, – pareiškė Estijos atstovė. Parlamento posėdyje ji klausė ES pirmininkės Portugalijos, kodėl Rusijai dažnai daroma išimčių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.