Europos egzaminas

Rusija sistemingai atmeta savo tarptautinius įsipareigojimus taip, kaip jai patogu, ir užpuola kaimynus, kada jai patogu. Šiemet sukako 10 metų, kai Rusija nevykdo įsipareigojimo Europos Tarybai – iki 1997-ųjų išvesti kariuomenę iš Uždniestrės.

Ar ji sulaukė bent papeikimo už tokį negarbingą ir nesąžiningą elgesį Europos atžvilgiu? Ne, Rusija gauna premiją – jai siūloma trejus metus prezidentauti Europos Tarybos Parlamentinėje Asamblėjoje! Rusija iš tos kadaise garbingos organizacijos tribūnos oficialiai visus mokys, kas yra demokratija ir žmogaus teisės.

G.Orvelas galėtų rašyti jau apie platesnes gyvūnų fermas. Didesnį pasityčiojimą iš Europos, kaip demokratinių ir garbingų valstybių bendrijos, sunku įsivaizduoti.

ES ne kuo geresnė, nes taip pat sutinka ir priima pasityčiojimą neatšaukdama ir neįšaldydama susitarimo su Rusija dėl „bendros erdvės” laisvės ir teisingumo srityje. Prisiminkime N.Gogolį:”Iš ko juokiatės? Iš savęs juokiatės, ponai!” Tikrai, kodėl mes juokiamės iš savęs? Neva europiečiai. Dabar kalbama apie šios, dar vienos progresuojančios diktatūros priėmimą į Pasaulinę prekybos organizaciją (PPO). Taip yra, nors jos vyriausybė, dirbtinai sužlugdydama ir eksproprijuodama „Jukos” kompaniją, apšvarino užsienio investuotojus ir akcininkus (byla tarptautiniame tribunole, kuriame atsakovė Rusija privalės dalyvauti), nors jos teisingumą bei teismus nesąžiningais ir šališkais jau pripažino Šveicarijos Federacinis tribunolas, nors lietuviška pelytė po šluota nedrįsta nė cyptelėti apie „Sberbanko” pagrobtas rublines žmonių santaupas. Turėdama tokius bankų papročius Rusija yra puiki kandidatė nesilaikyti ir PPO taisyklių, jei kas nepatinka, o sukti sau naudą vien iš to, kas tinka.

Rusijos slinktis į galimą, neduok Dieve, branduolinį fašizmą darosi vis spartesnė, o Europos pataikavimai tik padeda blogiui, nė kiek negelbsti pačių rusų. Todėl jau netoli labai didelis egzaminas. Mažytį egzaminą Dzūkijos valstiečiai išlaikė, bet ar išlaikys taip įmantriai viliojami ir papirkinėjami Europos politikai?

Pasaulinis kyšininkavimas ir papirkinėjimas – šrioderinis, olimpinis, ETPA, PPO – tai naujas slaptas Rusijos ginklas; tiesą sakant, ne itin slaptas ir naujas, nes grįstas ilgaamže carų bei sovietų kultūros tradicija.

Egzamino metas ateina dar ne Rusijai. Jis ateina Europai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Nuomonė su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.