Emigrantai per Vėlines ašaras lieja prie nuotraukų

600 puokščių iš plastmasinių gėlių – tiek prekeivis sugeba parduoti per vieną dieną prieš pat Vėlines.100-150 litų už kapo sutvarkymą ir papuošimą – tokią kainą paslaugas teikiančioms įmonėms moka žmonės, nerandantys laiko patys pasidarbuoti prie artimųjų kapų arba neturintys galimybės grįžti iš užsienio.

„Dauguma mūsų klientų – į užsienį išvažiavę dirbti žmonės. Internetu užsako paslaugą, mes kapavietę papuošiame, uždegame žvakeles, visa tai įamžiname ir išsiunčiame nuotrauką, tuomet sulaukiame pinigų pavedimo. Nėra buvę atvejų, kad neatsiskaitytų”, – pasakoja įvairiomis progomis kapavietes puošiančios įmonės vadovė Evelina Smilgaitė.

Vienkartinis kapo sutvarkymas, atsižvelgiant į tai, kiek jis buvo apleistas, kainuoja apie 100 ir daugiau litų.

Yra ir tokių, kurie pageidauja Mirusiųjų pagerbimo dienos išvakarėse atvažiuoti jau prie papuošto kapo.

Lėbartuose tokia paslauga teikiama jau antrą sezoną. Paprastomis dienomis ir prieš Vėlines ją dažniausiai užsako jauni žmonės.

„Pirmaisiais metais klientai gėdijosi – vis vardindavo priežastis, verčiančias juos mokėti pinigus už tokį darbą. Ramindavau ir nutraukdavau kalbas – žmogus neturėtų dėl to teisintis. Mirusiųjų artimųjų kapaviečių lankymas negali tapti prievole. Į kapus reikia atvažiuoti tada, kai norisi”, – mano E. Smilgaitė.

Likus dviem ar savaitei iki lapkričio 1-osios, į Lėbartus ima plūsti pagyvenę klaipėdiečiai.

Didysis šurmulys Lėbartuose prasideda spalio 26-30 dienomis. Šiomis dienomis suaktyvėja prekyba, tad kasmet visos vietos prie kapinių yra išgraibstomos dar gerokai iki Vėlinių.

Tik kartą per metus surandantys laiko mirusių artimųjų lankymui po savęs kapinėse palieka graudų vaizdą – be saiko ryškiomis netikromis gėlėmis apkaišytos kapavietės primena turgų, – mano čia dirbantys verslininkai.

Prekiautojai tikina daugiausiai parduodantys būtent dirbtinių gėlių krepšelių ir puokščių. Anksčiau kompozicijas dar pagyvindavo įpindami tikrų pušų šakelių, o šiemet nebedaro net to – pirkėjai pageidauja „amžinų” puokščių be jokių gyvų augalų.

Tad iš Švėkšnos kasdien į Lėbartus važiuojanti pardavėja Onutė – kitaip nei kolegės – po gėlių pirkimo vajaus į namus parsiveža tai, ko neišperka, mat moteris parduoda tikras gėles, kurias pati augina. Už įvairių spalvų chrizantemas prašo nuo 8 iki 15 litų.

„Gyva gėlė ant kapo visai kitaip atrodo negu dirbtinė, negaliu aš tų plastmasinių pardavinėti – nesmagu. Chrizantemos neatlaiko 3 laipsnių šalčio, žiedai suglemba. Dėl to ir perka žmonės tas ryškias, netikras”, – apgailestauja moteris.

Iš Rusijos atkeliavusi mada kapus puošti dirbtinėmis gėlėmis Lietuvoje užsibuvo jau gerą dešimtmetį.

Dirbtinių gėlių Lėbartuose pageidauja apie 80 procentų pirkėjų, – pasakoja pardavėjai. Ir net ne tik dėl mažos kainos šios gėlės yra paklausios – dažnai ryškius, akį rėžiančius žiedus vėjas ir saulė ant kapavietės blukina ištisus metus.

Papildomi maršrutai į kapines

Kaip ir kiekvienais metais, taip ir šiemet prieš Vėlines organizuojami specialūs laikini miesto autobusų maršrutai. 111-ojo maršruto autobusai nuo rytojaus veš nuo Geležinkelio stoties į Lėbartus, 99-ieji nuo Jūrininkų stotelės veš į Joniškės kapines.

99-uoju maršrutu autobusai važiuos rytoj ir poryt, taip pat ir per Vėlines. 111-uoju maršrutu autobusai veš nuo rytojaus iki lapkričio 4-os dienos.

Lapkričio 1-ąją kursuos naujo 117-ojo maršruto „Miesto ligoninė-Joniškės kapinės-Lėbartai” autobusai.

Detalus tvarkaraštis paskelbtas www.klaipedatransport.lt.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.