Chodorkovskis „turi teisę būti paleistas” į laisvę, teigia teisių gynėjai

Kremliaus kritiko Michailo Chodorkovskio, kuris atliko pusę aštuonerių metų kalėjimo bausmės už finansinius nusikaltimus, šalininkai ketvirtadienį pareikalavo paleisti jį iš kalėjimo pirma laiko.
Teisių gynėjai ragina prezidentą Vladimirą Putiną paleisti kalėjimo bausmes atliekančius „Jukos” bylos atsakovus, o Strasbūro teismas rengiasi išnagrinėti M.Chodorkovskio buvusio verslo partnerio Platono Lebedevo skundą.

Praėjo lygiai ketveri metai, kai buvo areštuotas buvęs „Jukos” vadovas ir buvęs turtingiausias Rusijos žmogus M.Chodorkovskis.

Teisių gynėjai mano, kad „pagal įstatymo dvasią ir raidę” M.Chodorkovskis ir P.Lebedevas, atsėdėję pusę teismo paskirto termino, turi teisę būti lygtinai paleisti pirma laiko.

Pagal Rusijos įstatymus, kalinio paleidimo pirma laiko galima svarstyti šiam atlikus pusę savo bausmės.

Tarp tų, kurie ragina paleisti buvusį kažkada milžiniškos naftos kompanijos „Jukos” vadovą M.Chodorkovskį, yra Čitos provincijos Tolimuosiuose Rytuose, kur jis kalinamas, šalininkų grupė.

„Mums patinka ponas Chodorkovskis ir mes patenkinti, kad jis buvo Čitos gyventojas, bet jam jau laikas grįžti namo”, – sakė vietos paramos komiteto pirmininko pavaduotoja Marina Savatejeva.

Kreipimosi autorių nuomone, „Jukos” bylos dalyvių paleidimas „efektingai užbaigtų konstitucinį Vladimiro Putino prezidentavimo laikotarpį”.

Pareiškimą pasirašė 33 žmonės, tarp kurių yra Helsinkio grupės Maskvos skyriaus vadovė Liudmila Aleksejeva, „Už žmogaus teises” lyderis Levas Ponomariovas, dvasininkas Glebas Jakuninas, rašytojas Andrejus Piontkovskis ir kiti.

Tačiau tik nedaugelis optimistiškai vertina pirmalaikio paleidimo galimybes.

Kampanijos dalyviai sako, kad juos remia ir rašytojas Borisas Akuninas (tikrasis vardas – Grigorijus Čchartišvilis).

M.Chodorkovskis „turi tik vieną galimybę – būti paleistas prieš pabaigą dabartinio (V.Putino) viešpatavimo, kuris, kaip visi suprantame, 2008-aisiais nesibaigs”, sakoma B.Akunino pareiškime, kuris skelbiamas kampanijos interneto svetainėje.

„Tačiau tikiuosi, kad Michailas Chodorkovskis tęs kovą. Man atrodo, kad uždarytas kalėjime jis turi jaustis daug laisvesnis nei tie, kurie jį ten uždarė”, – rašė Akuninas.

P.Lebedevo skunde Europos Žmogaus Teisių Teismui sakoma, kad Rusijos valstybė pažeidė jo teisę į laisvę ir asmeninę neliečiamybę. Buvusio „Menatep” vadovo advokatai remiasi Žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių konvencijos 5 straipsnio 1,3 ir 5 paragrafais.

M.Chodorkovskis ir jo verslo partneris P.Lebedevas buvo areštuoti 2003 metais.

P.Lebedevas buvo areštuotas liepos 2 dieną. Į tardymo izoliatorių jis buvo išvežtas iš ligoninės lovos, pateikus kaltinimą bendrovės „Apatit” 20 proc. akcijų pagrobimu 1994 metais.

M.Chodorkovskis buvo sulaikytas spalio 25 dieną 5 val. ryto, kai jo lėktuvas, skridęs iš Nižnij Naugardo į Irkutską nutūpė Novosibirske prisipilti degalų.

Prieš areštą buvo padaryta daug kratų įvairiuose „Jukos” padaliniuose ir jai artimose struktūrose, pateiktas kaltinimas vienam pagrindinių bendrovės vadovų Vasilijui Šachnovskiui, atlikti patikrinimai ir kratos „Jukos” advokatų, taip pat tuo metu vieno stambiausių akcininkų – Dūmos deputato Vladimiro Dubovo – kabinetuose.

Be to, kratos buvo padarytos struktūroje, organizavusioje partijos „Jabloko” rinkimų kampaniją, kurią iš dalies finansavo M.Chodorkovskis.

M.Chodorkovskis ir P.Lebedevas, nuteisti kalėti už sukčiavimą ir pinigų plovimą, teigia, kad nuosprendis buvo politiškai motyvuotas

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.