S. Stulpinas ginklus sudėjo, darbo imasi prokurorai

Vakar ginklus tiesiogine ir perkeltine prasme padėjo Klaipėdos miesto apylinkės vyriausiasis prokuroras Stanislovas Stulpinas. „Nebegaliu kovoti”, – paskutinio interviu prokuratūroje metu „Vakarų ekspresui” sakė jis.

S. Stulpinas pareigas paliko savo noru, o Generalinė prokuratūra šį norą patenkino. Vakar prokurorui beliko suvesti finansines ataskaitas, atiduoti tarnybinį ginklą.

„Man atrodo, jog žurnalistai turėtų jausti, kodėl aš išeinu. Po 34 metų darbo prokuratūroje supratau, kad sveikata brangesnė. Pastaruoju metu pajutau, kad mūsų valstybėje sunku surasti teisybę, net prokurorui. Išeiti apsisprendžiau užvakar, o tokių minčių turėjau seniai”, – sakė S. Stulpinas.

Įtariamasis

Tačiau istorijos pabaiga gali būti ne tokia laiminga, kokios norėtų buvęs prokuratūros vadovas – jis yra įtariamas piktnaudžiavimu tarnyba ir kelių įmonių turto iššvaistymu.

S. Stulpinas kaip įtariamasis buvo apklaustas antradienį – tą pačią dieną, kai įteikė atsistatydinimo pareiškimą. Taip vakar sakė Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiasis prokuroras Algimantas Kliunka. Įtariama, kad nusikaltimai galėjo būti padaryti šių metų pradžioje.

S. Stulpinas tikina negalintis kalbėti apie įtarimus. „Tikiu, jog Generalinė prokuratūra priims teisingą sprendimą. Daug garbių žmonių daug kuo įtarinėjo, bet… Palaukime tyrimo pabaigos”, – teigė jis.

Nebeištvėrė

„Mano tarnyba buvo vien paskatinimai ir apdovanojimai, o dabar – keleri metai puolimo, nors pasiaiškinti man nebuvo leidžiama. Pavargau kovoti, nesuprantu, kas darosi. Turiu giminaičių, anūkų, nepatogu.

Gaila palikti šias pareigas. Atidaviau daug jėgų ir sveikatos. Iš šio kabineto mane net išvežė patyrus infarktą. Iki tokio sprendimo privedė paskutinis Prokurorų etikos komisijos įspėjimas”, – pasakodamas rankomis akis dengė bei, atrodo, ašaras tramdė S. Stulpinas.

Anot jo, netiesiogiai buvo įvardyta neva daugybė nelegalių statybų Kuršių nerijoje ir užsiminta apie prokurorų kaltę.

„O kur žiūrėjo įvairios už statybas atsakingos instancijos? Mes kovojame jau su pasekmėmis. Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos direktorė Rūta Baškytė dabar išaukštinta, o aš manau, kad ji turi būti atstatydinta. Dėl jos tiek daug teismų, daug darbo prokurorams”, – tikino buvęs prokuratūros vadovas.

Kol bus paskirtas naujas Klaipėdos miesto apylinkės vyriausiasis prokuroras, šias pareigas eis buvęs S. Stulpino pavaduotojas Vilmantas Ančiukaitis.

Nusižengė etikai

Prieš savaitę keturias valandas posėdžiavusi Prokurorų etikos komisija nusprendė, kad savo iniciatyva skambindamas žurnalistams ir paskelbdamas neskelbtinus ikiteisminio tyrimo duomenis dėl R. Baškytės, jis pažeidė Prokurorų etikos kodekse numatytus teisingumo ir konfidencialumo principus.

Už padarytus pažeidimus komisija S. Stulpinui taikė net tris poveikio priemones – pažeidimo pripažinimą, įspėjimą ir sprendimo paskelbimą visuomenei.

Komisija posėdyje nevertino S. Stulpino ir R. Baškytės asmeninio pobūdžio pokalbių vyriausiojo prokuroro darbo vietoje.

„Tarnybinio patikrinimo metu buvo konstatuota, kad minėti pokalbiai nebuvo spaudimas, bet leido susiformuoti nuomonei, kad S. Stulpinas piktnaudžiauja savo įgaliojimais ir naudodamasis tarnybine padėtimi tvarko žmonos nuosavybės dokumentus”, – sakė komisijos pirmininkė Laima Milevičienė.

Šie faktai etikos požiūriu nevertinti, nes pokalbiai vyko praėjusių metų balandį, o Prokurorų etikos komisijos veiklos nuostatai numato, kad galimai padaryti pažeidimai svarstomi tuomet, jei nuo jų padarymo dienos nėra praėję 6 mėnesiai.

S. Stulpinas rugpjūtį pats kreipėsi į Generalinę prokuratūrą ir paprašė įvertinti, ar jis nepadarė tarnybinio nusižengimo.

Nemalonumai ir oponentei

Pasak R. Baškytės, vyr. prokuroras pernai prašė jos padidinti užstatymo procentą Pajūrio regioninio parko buferinės apsaugos zonoje. Direktorė prokuroro prašymo nepatenkino, o kiek vėliau Klaipėdos apylinkės prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą jos atžvilgiu. Tyrimą perėmus apygardos prokuratūrai, įtarimai R. Baškytei buvo panaikinti.

Tačiau tuo nemalonumai jai nesibaigė. Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos direktorės veiksmuose Seimo aplinkos apsaugos komitetas įžvelgė netinkamą pareigų atlikimą ir piktnaudžiavimą. Klaipėdos miesto apylinkės prokuratūros surinktą medžiagą nutarta perduoti Generalinei prokuratūrai, Valstybės kontrolei, Specialiųjų tyrimų tarnybai bei Seimo audito komitetui prašant ištirti aplinkybes bei nubausti dėl neteisėtų statybų Kuršių nerijoje kaltus asmenis.

Teigiama, jog R. Baškytės vadovaujama tarnyba vienintelė turėjusi Kuršių nerijos generalinį planą, tačiau jo kopijomis nesidalinusi. Neturint šio dokumento kitos atsakingos tarnybos tvirtindavo neteisėtus aktus.

Įtarinėjimų istorija

Anksčiau Generalinė prokuratūra ne kartą gynė S. Stulpino garbę. Žiniasklaidoje buvo pasirodę pranešimai apie įtarimus, kad Stulpinų šeima, pažeisdama įstatymus, pirko žemę Klaipėdos rajone. Nuspręsta, jog jie tendencingi.

Be to, nustatyta, kad S. Stulpinas nepiktnaudžiavo tarnyba ir gali dirbti savo darbą dėl bendrųjų ligų gaudamas invalidumo pensiją.

Taip pat konstatuota, jog jis nepažeidė įstatymų ir neviršijo įgaliojimų perleidęs savo tarnybinį butą dukrai, taip pat prokurorei Dianai Mikelėnienei. Nustatyta, kad ji buvo įrašyta į Klaipėdos apygardos ir apylinkės prokuratūrų darbuotojų sąrašą, pagal kurį buvo skirstomi tarnybiniai butai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.