Venesueloje policija susirėmė su studentais, protestuojančiais prieš konstitucines reformas

Venesuelos sostinėje Karakase policija susirėmė su tūkstančiais studentų, kurie protestavo prieš kairuolio prezidento Hugo Chavezo (Hugo Čaveso) pasiūlytas konstitucijos pataisas išplėsti jo galias.
Demonstrantai, nepatenkinti H.Chavezo siūlymu įrašyti į konstituciją galimybę balotiruotis neribotą skaičių kartų, mėtė į policininkus butelius ir akmenis. Policija panaudojo ašarines dujas.

Demonstrantai taip pat susirėmė su karingai nusiteikusiais H.Chavezo šalininkais, kurie vilkėjo raudonus marškinėlius, simbolizuojančius prieštaringai vertinamą Venesuelos lyderį.

Opozicinių pažiūrų studentai bandė ateiti prie parlamento pastato, skanduodami: „Reformai – ne, demokratijai – taip!”. Susirėmimai įvyko tada, kai jie mėgino prasiveržti pro policijos kordonus. Penki demonstrantai buvo lengvai sužeisti.

Šimtai policininkų ir Nacionalinės gvardijos narių sulaikė demonstrantus už kelių kvartalų nuo Nacionalinės Asamblėjos pastato.

H.Chavezas taip pat nori išplėsti vykdomosios valdžios įgaliojimus, jeigu būtų įvesta nepaprastoji padėtis. Pasak jo, konstitucijos reforma būtina, kad Venesuela galėtų greičiau pereiti prie socializmo.

Pataisas šiuo metu nagrinėja parlamentas, kur daugumą balsų turi H.Chavezo šalininkai. Dalis pataisų jau patvirtintos.

Kai parlamentas baigs balsavimą dėl pataisų, naujoji konstitucija bus pateikta referendumui, kuris, kaip numatoma, įvyks gruodžio 2 dieną.

Tuo tarpu studentai atkreipia dėmesį, kad pasiūlytos konstitucijos pataisos sustiprins valstybės įgaliojimus, suvaržydamos piliečių teises.

Pagal naująją konstituciją H.Chavezas galės, be kita ko, steigti naujas provincijas ir panaikinti esamas, formuoti vietos valdžios institucijas, skirti į aukštesnes pareigas kariškius ir reguliuoti pinigų politiką.

Konstitucijoje taip pat bus parašyta, kad Venesuelos „visuomeninė politinė santvarka grindžiama socialistiniais ir humanistiniais principais”, tokiais kaip „teisingas turto pasidalijimas”.

Buvęs desantininkas H.Chavezas 1998 metais į valdžią atėjo per rinkimus, nors šešeriais metais anksčiau jam to nepavyko padaryti kariniu perversmu. Jau 1999 metais jis įvedė naują konstituciją, o 2000-aisiais buvo perrinktas. 2002 metų balandį H.Chavezas buvo nuverstas per valstybės perversmą, bet jau po dviejų dienų valdė vėl.

2006 metais Venesuelos prezidentas – tulžingas Jungtinių Valstijų kritikas ir Irano bei Kubos sąjungininkas – trečią kartą laimėjo rinkimus.

Daugiausia dėl socialinių programų, kurios finansuojamos iš pinigų, gautų už naftą, H.Chavezą remia daug neturtingų venesueliečių. Kritikai jį kaltina švaistant šalies naftos turtą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.