RRT pristato elektroninės numeracijos sistemą ENUM

„Infobalt” konferencijos metu Lietuvos Respublikos ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) viešai pristatys diegiamą elektroninės numeracijos sistemą ENUM (angl. Electronic Numbering). ENUM sistema naudotojams suteikia galimybę, žinant vienintelį telefono ryšio numerį, surasti visus viešai skelbiamus konkretaus asmens ar organizacijos kontaktinius duomenis. Tai leis efektyviai valdyti savo kontaktinius duomenis ir nesirūpinti, kad tapote nepasiekiamas draugams bei kolegoms dėl to, jog pasikeitė vienas iš jūsų kontaktinių duomenų ar pasirinkote kitą paslaugų teikėją.

Dažnas naudotojas ryšiams su jam svarbiais asmenimis naudoja įvairius komunikacijos būdus: fiksuotą ir judrųjį telefono ryšį, elektroninį ir balso paštą, faksą, įvairias pranešimų sistemas, interneto puslapius, IP balso telefoniją ir pan. Jei naudotojas ilgesnį laiko tarpą išlaiko savo kontaktinius duomenis nepakitusius, su juo bendraujantieji paprastai žino būdus, kaip susisiekti, nors pasirenka galbūt ne pačius efektyviausius, o tuos, kuriuos prisimena. Tačiau jei naudotojo duomenys keičiasi, o asmenų ratas, kuriems tokius naudotojo duomenis reikia turėti, yra platus, ryšiai su dalimi tokių asmenų neišvengiamai bus prarasti.

Todėl tam, kad keičiantis kontaktiniams duomenims būtų išlaikomi ryšiai, kad nauji ir seni pažįstami nebūtų apkrauti pertekline informacija, kad efektyviai valdytume turimus kontaktinius duomenis, o susisiekti su mumis norintis asmuo turėtų galimybę paprastai ir greitai pasirinkti patogiausią, pigiausią ar prieinamiausią būdą, pasaulyje buvo suformuota ENUM sistema.

Lietuvoje ENUM diegimas vykdomas dviem etapais. Šiuo metu vykdomas pirmasis etapas, kurio metu Lietuvos kodo (+370) bei ENUM sistemos techninio administratoriaus teisės yra suteiktos RRT. Šiame etape bus atliktas pirminis visuomenės supažindinimas su ENUM paslauga ir ištirtas paslaugos poreikis bei verslo galimybės Lietuvos rinkoje. Tam, kad būtų suformuotos aiškios taisyklės potencialiems ENUM paslaugos teikėjams ir naudotojams, RRT parengs organizacinę bei teisinę bazę, užtikrinančią efektyvų ENUM paslaugos administravimą. Asmenys, pageidaujantys, kad jų duomenys būtų įtraukti į ENUM sistemą, turėtų kreiptis į RRT su prašymu registruoti jų kontaktinius duomenis. Planuojama, kad pirmajame paslaugos diegimo etape į sistemą bus įtraukta apie 200 naudotojų. ENUM paslauga šiame etape teikiama ne komerciniu pagrindu.

Pirmojo etapo pabaigoje bus skelbiamas konkursas, kurio metu bus išrinkti asmenys, gausiantys teisę administruoti numerių naudotojų duomenų bazę.

Antrajame etape, kuris prasidės nuo 2009 m. sausio 1 d., ENUM bus diegiamas komerciniu pagrindu, tai atvers naujas galimybės verslui. Lietuvos kodo (+370) bei ENUM sistemos techninio administratoriaus teisės bus perleistos konkursą laimėjusiam asmeniui – registrui ir registrarams. Registras užtikrins šalies kodo viešą prieinamumą ir nepertraukiamą veikimą bei koordinuos registrarų veiksmus. Registrarai, pasirašę sutartį su registru, įgis teisę administruoti žemesnio lygio (numeriu naudotojų) ENUM duomenų bazės šakas. Faktiškai registrarai teiks paslaugas vartotojams ir bus atsakingi prieigos tarp vartotojų ir registro duomenims teikti ir atnaujinti palaikymą. RRT nuo antrojo etapo pradžios vykdys tik teisinę ENUM sistemos paslaugų verslo priežiūrą.

Įgyvendinant ENUM projektą Lietuvoje, bus skatinamos inovacijos, sudarytos sąlygos tolimesniam elektroninių ryšių konvergencijos vystymuisi, kai gauti elektronines paslaugas bus galima nepaisant naudojamos technologinės prieigos.

Šiuo metu ENUM veikia Airijoje, Austrijoje, Čekijoje, Lenkijoje, Olandijoje, Rumunijoje, Suomijoje, Šv. Elenos salose, Vokietijoje. Daugiau informacijos apie ENUM galima rasti www.rrt.lt.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Informacinės technologijos su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.