Lietuvos ir Švedijos elektros tilto galimybių studija – po savaitės

Tikimasi, kad Lietuvos ir Švedijos elektros perdavimo sistemų sujungimo („Swedlit”) projekto galimybių studijos pirmoji dalis bus pasirašyta kitą savaitę. Anot „Lietuvos energijos” generalinio direktoriaus Rymanto Juozaičio, ji kitą savaitę bus pasirašyta, o po to prasidės techninė galimybių studijos dalis – vidaus tinklų nagrinėjimas.

„Lietuvos pusėje viskas padaryta, viskas aišku, o Švedija turi pertvarkyti visą savo tinklą, kad galėtų eksportuoti elektrą. Tam reikės laiko”, – žiniasklaidai sakė R. Juozaitis. Be to, elektros tilto projektas bus brangesnis nei planuota – kaina sieks apie 550 mln. eurų, o anksčiau buvo minima 400 mln. eurų suma. Planuojama, kad apie 1000 megavatų galios jungtis gali būti nutiesta tik 2015-2016 metais, tačiau oficialiai Lietuva dar skelbia, kad tiltas bus pastatytas 2012 m. Minėta data minima ir dėl Lietuvos – Lenkijos elektros tilto.

Švedijos energetikos kompanijos „Svenska Kraftnat” generalinis direktorius Sturė Larsonas (Sture Larsson) pirmadienį po susitikimo su premjeru Gediminu Kirkilu sakė, kad projektą gali pavykti įgyvendinti ne anksčiau kaip 2015 m. Projekto įgyvendimas užsitęs ne dėl techninių galimybių – kabelį Baltijos jūros dugnu galima nutiesti ir per dvejus metus, bet dėl teisinių, licencijavimo ir ypač griežtų gamtosaugos reikalavimų.

Premjeras Gediminas Kirkilas, kaip ir anksčiau, viliasi, jog elektros jungtį Lietuva greičiau turės su Lenkija nei su Švedija. Jis tikisi, kad po rinkimų Lenkijoje suformuota nauja vyriausybė neatidėlios Lenkijos prezidento Lecho Kačinskio (Lech Kaczynski) „artimiausiomis dienomis” žadėtos pasirašyti elektros tilto sutarties su Lietuva.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.