Rinkimų Lenkijoje nugalėtojai žada problemas Jungtinėms Valstijoms

Centro dešinioji Pilietinė platforma, iškovojusi pergalę Lenkijos parlamento rinkimuose ir nugalėjusi „valdančiųjų dvynių Kaczynskių (Kačynskių) partiją, mažiau linkusi palaikyti Amerikai lojalią politiką, pranešė partijos atstovas.
Partijos vadovo pavaduotojas Bronislawas Komorowskis (Bronislavas Komorovskis) sakė agentūrai „Reuters”, kad Pilietinė platforma nemato būtinybės skubėti vesti derybas dėl JAV priešraketinės gynybos sistemos dalių dislokavimo, taip pat ketina nepritaria Lenkijos kariuomenės buvimui Irake.

„Mes – Europos Sąjungos, o ne JAV narė”, – sakė V.Komorowskis, pabrėždamas, kad prioritetinė partijos užsienio politikos kryptis bus naujos sutarties dėl Europos Sąjungos reformų ratifikavimas.

„Mūsų tikslas – vėl atsidurti Europos širdyje, o ne kampe”, – pridūrė jis.

Manoma, kad V.Komorowskis yra vienas galimų kandidatų į užsienio reikalų ministro ar parlamento pirmininko postą.

„Pilietinė platforma” iškovojo įtikinamą pergalę pirmalaikiuose parlamento rinkimuose sekmadienį, nugalėdama prezidento Lecho ir premjero Jaroslawo Kaczynskių partiją „Teisė ir teisingumas”.

Broliai Kaczynskiai yra artimi Vašingtono sąjungininkai ir ne kartą įsivėlė į ginčus su Bendrijos lyderiais.

Pilietinė platforma davė suprasti, kad laikysis griežtesnės pozicijos dėl Priešraketinės gynybos, kurios dalių galimą dislokavimą Lenkijoje ir Čekijoje Vašingtonas aiškina noru užkirsti kelią „piktavalių” šalių atakoms. Rusija nepritaria šiems planams, teigdama, kad jie gali kelti grėsmę jai.

„Mes ateisime į valdžią, išnagrinėsime klausimą ir nuspręsime, ar per derybas pasiektas pageidaujamas rezultatas”, – sakė V.Komorowskis.

„Svarbus vienas dalykas – tas faktas, kad JAV neskuba. JAV nedaro spaudimo, kai kalbama apie galutinius sprendimus… Todėl nėra priežasčių Lenkijai skubėti priimti sprendimus”, – pažymėjo jis.

Pilietinė platforma seniai pareiškė abejonių, ar būtina 900 Lenkijos karių būti Irake, laikantis koalicijos su JAV, nors atvirai neprieštaravo operacijoms Afganistane.

„Mes laikomės griežtos pozicijos Irako klausimu. Lenkija įvykdė savo įsipareigojimus šioje misijoje 400 procentų, ir nėra prasmės siekti 500”, – sakė V.Komorowskis.

Jis pažymėjo Pilietinės platformos susirūpinimą dėl prezidento L.Kaczynskio žodžių, kad kariuomenė turi likti Irake 2008 metais. Premjeras J.Kaczynskis pavadino kariuomenės išvedimą tolygiu dezertyravimui.

„Lenkijos misija Irake neturi būti pratęsta po 2007 metų”, – mano V.Komorowskis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.