Baltieji rūmai paprašė Kongreso beveik 200 mlrd. dolerių karinėms operacijoms

Prezidentas George’as W.Bushas (Džordžas V.Bušas) pirmadienį paprašė Kongreso beveik 200 mlrd. dolerių (488 mlrd. litų) karinėms operacijoms kitais metais finansuoti, taip mesdamas iššūkį oponentams, norintiems greito pasitraukimo iš Irako.

„Kiekvienas Kongreso narys, norintis matyti ir pasisekimą Irake, ir mūsų karių grįžimo … pradžią, turėtų tvirtai paremti šį įstatymo projektą”, – Baltuosiuose rūmuose sakė G.W.Bushas.

„Žinau, kad kai kas Kongrese yra prieš šį karą ir ieško būdų tam priešinimuisi pademonstruoti. Bet jie turi užtikrinti, kad mūsų kariai turėtų (visa), ko reikia sėkmei”, – sakė jis.

196,4 mlrd. dolerių, kurių prašoma, būtų skirta konfliktams Irake ir Afganistane 2008 metais finansuoti. Tai 42 mlrd. dolerių daugiau, nei administracija buvo numačiusi iš pradžių.

Į ją įskaičiuota 5,3 mlrd. dolerių (12,8 mlrd. litų) minų sprogimus atlaikančioms šarvuotoms transporto priemonėms ir 3,6 mlrd. dolerių (8,7 mlrd. litų) Valstybės departamentui, kuris juos iš dalies panaudos tam, ką G.W.Bushas pavadino „esmine pagalba Irako pabėgėliams”.

Atstovų Rūmų demokratų lyderė Nancy Pelosi (Nensi Pelosi), kuri yra griežta Irako karo kritikė, sakė, jog šis prašymas rodo, kad prezidento, kuris neseniai vetavo populiarų įstatymo projektą dėl sveikatos apsaugos finansavimo, prioritetai yra „ne ten padėti”.

„Beveik dviejų šimtų milijardų dolerių Irakui reikalavimas, tuo pačiu metu vetuojant sveikatos apsaugą 10-čiai mln. vaikų, iliustruoja ne ten padėtus Busho administracijos prioritetus”, – sakė ji.

„Už mažiau nei 40 dienų Irake kainą galėjome užtikrinti sveikatos apsaugą … 10-čiai mln. vaikų visus metus”, – pažymėjo N.Pelosi.

Jei G.W.Busho prašymas bus patenkintas, JAV išlaidos karui padidės iki milžiniškos 757,4 mlrd. dolerių sumos, kuri bus išleista nuo to laiko, kai G.W.Bushas po 2001-ųjų rugsėjo 11-osios atakų pradėjo „karą su teroru”.

Neseniai atlikta „The Washington Post” ir „ABC News” apklausa parodė, jog 43 proc. amerikiečių nori, kad karų Irake ir Afganistane biudžetas būtų smarkiai sumažintas.

Dar 23 proc. apklaustųjų nori, kad finansavimas būtų šiek tiek sumažintas, o 27 proc. sakė, kad patenkintų minimą administracijos prašymą.

Vienas aukštas gynybos pareigūnas sakė, kad Pentagonas bendrai karui su terorizmu per mėnesį išleidžia vidutiniškai po 10,7 mlrd. dolerių (26 mlrd. litų), iš jų 9,2 mlrd. – Irakui.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.