Lenkų migrantai kraunasi lagaminus

Šimtai Didžiojoje Britanijoje gyvenančių lenkų nusprendė grįžti į tėvynę. Tokį imigrantų sprendimą lėmė padidėjęs nusikalstamumas.

Pasak Jungtinės Karalystės lenkų bendruomenės atstovų, lenkus itin papiktino Didžiosios Britanijos policija, nesugebėjusi išsiaiškinti, kas nužudė 26 metų Magdą Pniewską. Jauna medicinos sesuo buvo nužudyta per gangsterių susišaudymą šių metų spalio 2 dieną Pietų Londone esančiame New Cross rajone. Tai viena pavojingiausių sostinės vietų.

Po šio įvykio policija areštavo tris vyrus ir vieną moterį, vėliau juos visus paleido. Policija tebeieško lenkaitės žudiko. Beje, kaip rašo dienraštis „Daily Star”, ginklas, kuriuo buvo nužudyta M.Pniewska, buvo greičiausiai atgabentas iš Lietuvos.

Gyvena pavojingose vietose

Londono lenkų bendruomenė mano, jog nauja imigrantų karta priversta gyventi pavojinguose priemiesčiuose – ten, kur klesti smurtas ir diskriminacija. Londono centre esantis būstas jiems brangiai kainuoja.

Anot Didžiosios Britanijos lenkų federacijos pareigūno Viktoro Moszczynskio, didžiausią nerimą lenkams kelia ginkluoti užpuolimai. Jo teigimu, „vieni gyvena bijodami neapykantos, diskriminacijos ir išnaudojimo, kiti tiesiog pasitraukia”. Imigrantai skundžiasi, kad užpuolimo atveju jie net negali apsiginti, nes Jungtinėje Karalystėje draudžiama su savimi nešiotis peilį.

Kiti atvejai

Didžiosios Britanijos lenkų bendruomenę taip pat sukrėtė žinia apie žiaurų 14 metų Zuzannos Zommer nužudymą Lydso mieste. Z.Zommer su tėvais ir devynerių metų broliu tik prieš tris mėnesius persikėlė į Vakarų Jorkšyrą. Smarkiai sužalotas lenkaitės kūnas buvo rastas jos namuose.

Praėjusių metų gegužę Didžiosios Britanijos teisėsaugos pareigūnai į kalėjimą uždarė 60 metų britą Peterį Tobiną, kuris 2006 metų rugsėjį nužudė lenkų studentę Angeliką Kluk. Merginos kūnas buvo rastas prie Šv. Patriko bažnyčios durų Glazge.

Apie padėtį byloja skaičiai

Lenkijai 2004 metais įstojus į Europos Sąjungą tūkstančiai lenkų migravo į Didžiąją Britaniją. Dabar nemažai jų repatrijuoja.

2005 metais Jungtinę Karalystę paliko apie 3 tūkst. migrantų iš Rytų Europos, o 2006 metais – apie 16 tūkstančių.

Didžiosios Britanijos policijos duomenimis, lenkai tampa ne tik nusikaltimų aukomis, bet ir vykdytojais. Vien per pirmąjį šių metų pusmetį užsieniečiai Londone įvykdė apie 22 800 nusikaltimų, iš jų 2310 – lenkų migrantų darbas.

Lenkai ėmė laikyti Didžiąją Britaniją pavojingiausia vieta po 2005 metų liepos 7 dienos sprogimų Londone. Tuo metu teroristų aukomis tapo trys lenkės: Anna Brandt, Karolina Gluck ir Monika Suchocka.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.