Lenkijos Seimą rinks ir Mažeikiai

Sekmadienį Lenkijoje vyksiantys išankstiniai Parlamento rinkimai aktualūs ir keliems tūkstančiams lenkų, dirbantiems ar viešintiems Lietuvoje. Šalyje veiks dvi rinkimų apylinkės – Vilniuje esančiame Lenkijos konsulate ir „Mažeikių naftos” įmonės teritorijoje.

Užsiregistravo per pusę tūkstančio

„Mažeikių naftoje” šiuo metu dirba apie 4000 lenkų, o Vilniuje, migracijos tarnybos duomenimis, vieši ir dirba 563 Lenkijos piliečiai. Visi šie Lenkijos piliečiai sekmadienį nuo 6 iki 20 valandos Lietuvos laiku galės dalyvauti išankstiniuose savo šalies Parlamento rinkimuose.

Lenkijos ambasados Lietuvoje darbuotojas Stanislavas Kargulas informavo, kad norintys balsuoti Lietuvoje dirbantys ir viešintys Lenkijos piliečiai iki trečiadienio registravosi konsulate. Jie turėjo gauti pažymą, kad tuo pačiu metu nebalsuoja savo gimtinėje ir turi teisę balsuoti už savo apylinkės ribų. Taigi ir užsienyje.

Tokioms pažymoms gauti „Mažeikių naftos” rinkimų štabe užsiregistravo 650 lenkų. Rinkimų apylinkės komisija išrinkta iš įmonėje dirbančių Lenkijos piliečių. Komisijos pirmininkė Anna Svirek pabrėžė, kad įmonėje balsuoti užsiregistravo beveik tris kartus daugiau Lenkijos piliečių nei Vilniuje. Pirmininkė minėjo, kad apie 30 lenkų pažymas dėl balsavimo užsienyje atsivežė jau atvykdami kapitalinio remonto darbams. Todėl balsuojančiųjų skaičius išaugs nežymiai.

Lenkijos ambasados duomenimis, sekmadienį rinkimuose dalyvaus apie tūkstantis lenkų, esančių Lietuvos teritorijoje. Lietuvoje gyvena 235 tūkst. lenkiškai kalbančių žmonių, tačiau jie yra Lietuvos piliečiai ir savo nuomonės Lenkijos Parlamento rinkimuose negalės pareikšti.

Balsuotojai pasyvūs

„Ar įmonėje esama politiškai aktyvių žmonių, sužinosiu tik sekmadienį, – juokavo „Mažeikių naftos” rinkimų apylinkės pirmininkė A.Svirek. – Galiu pasakyti tik, kad lenkai balsuoja vis vangiau. Jie netiki, kad jų balsas ką nors lems.”

Pirmininkė užsiminė, kad nemažai balsuotojų į rinkimus neatvyks dėl natūraliai susidariusių nepatogumų. Nemažai lenkų gyvena valandos kelio atstumu nuo įmonės: „Pirmadienį vėl teks važiuoti į darbą. Ar jie norės gadinti sau sekmadienį? Mano nuomone, balsuoti užsiregistravo pusė tų, kurie gyvena netoliese: Mažeikiuose ir miesto apylinkėse. Iš jų tik koks dešimtadalis balsuos dėl politinių įsitikinimų.”

Pašnekovė priminė statistiką, kad Lenkijos vairą broliai Kačinskiai laimėjo tik senų žmonių ir kaimo vietovių gyventojų dėka… „Lenkijoje didžiulis nuomonių skirtumas tarp senų ir jaunų žmonių. Netgi vyksta arši kova.”

A.Svirek paklojo ant stalo lenkišką žurnalą „Newsweek”, ant kurio viršelio nupiešta senyva moteris karine apranga ir ginkluote. Žurnalo viršelio antraštė skelbia: „Močiutė neatiduos savo paso.” Jaunimas vieni kitiems dabar siuntinėja trumpąsias žinutes „paslėpk savo močiutės pasą”. Aš tai vadinu praraja tarp kartų”, – sakė pašnekovė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.