A.Lukašenkos teisingumo gerbėjai

Užsienio reikalų ministerija įsitikinusi, kad Minske Lietuvos teisėjams nėra ką veikti. Seimo politikai teisėjų norą pagerbti komunistų ir A.Lukašenkos ekonominį teisingumą įvertino atlaidžiai.

Lietuvos teisėjų delegacija į konferenciją „Baltarusijos respublikos ekonominio teisingumo 85-mečiui paminėti” (kitaip tariant, Sovietų sąjungos įkūrimo 85-metį), rengiamą spalio 25-26 dienomis Minske, nevažiuos. Atsisakyti kelionės vakar jiems oficialiai rekomendavo Užsienio reikalų ministerija (URM).

Prieš porą savaičių paaiškėjus, kad teisėjų taryba pritarė keturių teisėjų ir Nacionalinės teismų administracijos (NTA) vadovo komandiruotei į Minską, URM nustebo, kad išvyka į Baltarusiją rengiama nesulaukus bendros Europos Sąjungos šalių nuomonės šiuo klausimu.

Tačiau A.Lukašenkos ekonominio teisingumo gerbėja yra ne tik Lietuvos teisėjų taryba, bet ir Seimo Užsienio reikalų komitetas (URK). Vakar URK paskelbė, kad Lietuvos teisėjų išvyka į Baltarusiją galėjo įvykti, neva rengiamoje konferencijoje būtų kalbama tik apie komercinę teisę. Kartu pabrėžė, kad šioje situacijoje URM pozicija pakankamai svarbi. „Problema ta, kad tarp įvairių mūsų valstybės institucijų yra nesuderinamumas, o dėl konferencijos turinio tikrai nematome problemų”, – po posėdžio žurnalistams sakė URK pirmininkas Justinas Karosas. Pasak jo, santykiuose su Baltarusija yra tam tikrų politinių niuansų, tačiau ūkiniais ir dalykiniais klausimais bendravimas yra neišvengiamas. Tai aktualu ir teismams, nes neretai pasitaiko, kai Lietuvos piliečiams prireikia teisinės pagalbos Baltarusijoje. „Todėl kolegialiai ir draugiškai įvairių institucijų pozicija turi būti derinama su Užsienio reikalų ministerijos pozicija”, – aptakiai teigė J.Karosas.

„Tuo metu, kai Baltarusijos kalėjimuose dėl A.Lukašenkos teisinės sistemos sėdi daugybė žmonių, dalyvauti konferencijoje būtų tas pats, kas paremti ten egzistuojančią teisinę sistemą”, – savo nuomonę po posėdžio išdėstė URK narys Emanuelis Zingeris.

Panašią nuostatą vakar išsakė ir URM. „Teisėjams, kurie į mus kreipėsi dėl šios kelionės, atsakėme, kad šioje situacijoje nematome prasmės dalyvauti būtent tame renginyje”, – LŽ sakė URM Informacijos ir viešųjų ryšių departamento vadovė Violeta Gaižauskaitė.

Lietuvos Apeliacinio teismo (AP) pirmininko padėjėja Kristina Petrošienė vakar LŽ patvirtino, kad du AP teismo teisėjai, kurie rengėsi vykti į konferenciją, to nedarys. Visų pirma, vis dar nebuvo gauta oficiali URM pozicija, antra, per kelias dienas, neturint vizų, neįmanoma pasirengti tokiai kelionei.

NTA direktorius Raimondas Bakšys, kuris konferencijoje turėjo skaityti pranešimą, dėl kelionės sakė apsispręsiąs pirmadienį. Pasak jo, panašią paskaitą jis yra skaitęs ukrainiečiams ir latviams, todėl pasirengti, jei reikės, nebus sudėtinga. „Tačiau pirma noriu gauti patikslintą darbotvarkę”, – LŽ teigė R.Bakšys.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.