Atsistatydino vyriausiasis Irano derybininkas dėl branduolinės programos

Atsistatydino Irano vyriausiasis derybininkas branduolinės programos reikalams Alis Larijanis (Alis Laridžanis), šeštadienį pranešė valstybinė naujienų agentūra IRNA, ramdamasi šios islamo respublikos vyriausybės atstovo žodžiais.

„A.Larijanis jau buvo kelis kartus paskelbęs apie savo atsistatydinimą, bet tik dabar prezidentas (Mahmoudas Ahmadinejadas (Mahmudas Ahmadinedžadas)) priėmė jo atsistatydinimą”, – pranešė Gholamas Hosseinas Elhamas (Golamas Hoseinas Elhamas).

„Dabar svarstoma, kas galėtų pakeisti A.Larijanį”, – pridūrė jis.

G.H.Elhamas pridūrė, kad Irano atstovų susitikimas su Europos Sąjungos užsienio politikos vadovu Javieru Solana (Chavjeru Solana) įvyks „kaip suplanuota dalyvaujant naujajam aukščiausiajam nacionalinio saugumo tarybos vadovui”. Taip oficialiai vadinasi pareigos, kurias iki šiol užėmė A.Larijanis.

A.Larijanis šią savaitę sakė, kad dėl Irano branduolinės programos reikalų ketina susitikti su J.Solana kitą antradienį Romoje.

Penktadienį Irano žiniasklaida pranešė, kad M.Ahmadinejadas paneigė, jog Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pateikė pasiūlymą dėl Irano branduolinės programos, tuo tarpu A.Larijanis teigė priešingai.

A.Larijanis trečiadienį sakė, kad V.Putinas, šią savaitę lankęsis Irane, per derybas su vyriausiuoju šalies lyderiu ajatola Ali Khamenei (Ali Chamenėjumi) pateikė specialų pasiūlymą, kuris padėtų išeiti iš branduolinių derybų aklavietės.

Bet M.Ahmadinejadas, kaip pranešė pusiau valstybinė naujienų agentūra „Fars”, teigė: „Nebuvo jokio branduolinio pasiūlymo”.

M.Ahmadinejadas nepaaiškino tokio prieštaravimo A.Larijanio teiginiams. Pastarasis šioje islamo respublikoje laikomas įtakinga figūra, anksčiau jis yra vadovavęs valstybiniam transliuotojui.

Nors per praėjusius metus A.Larijanis ir Ch.Solana buvo susitikę keletą kartų, tačiau neįveikė susidariusios aklavietės dėl Irano atsisakymo sustabdyti urano sodrinimo veiklą.

Ch.Solana iki lapkričio vidurio turi pateikti ataskaitą Didžiajai Britanijai, Prancūzijai, Vokietijai, Rusijai, Kinijai ir JAV apie Irano ketinimus stabdyti urano sodrinimą mainais į politines ir prekybines paskatas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.