Lietuvoje pradeda veikti mobilusis e-parašas

Lietuvoje jau galima naudotis mobiliuoju elektroniniu parašu – bendrovės „Omnitel” ir „Hansabanko” atstovai penktadienį pristatė naują saugaus mobiliojo e-parašo paslaugą.

Kol kas „Omnitel” vartotojai juo galės naudotis jungdamiesi prie „Hansabanko” internetinės bankininkystės sistemos. Tačiau tikimasi, kad netrukus naujas e-parašas turėtų būti taikomas daug plačiau, ne tik elektroninės bankininkystės sferoje.

Tai – tik pirmasis sprendimas, parengtas pagal Elektroninio parašo proveržio programą. Šią programą 2006 m. pasirašė Vyriausybė, pirmaujančios šalies įmonės ir asociacija „Langas į ateitį”.

„Artimiausiu metu internete planuojama sukurti nemokamą, atvirai prieinamą programinę aplinką, skirtą paprastų dokumentų pasirašymui”, – pristatydamas naująją paslaugą teigė „Omnitel” komunikacijos vadovas Darius Maikštėnas.

Iniciatyvinė mobiliojo e-parašo grupė siekė sudaryti palankias sąlygas e-parašo Lietuvoje plitimui. Iki šių metų pabaigos sukurta e-parašo infrastruktūra turėtų naudotis bent 3-5 tūkst., o po kelerių metu – ne mažiau kaip 300 tūkst. interneto ir mobiliųjų telefonų vartotojų.

Mobilusis e-parašas leidžia atsisakyti papildomų prietaisų, nes nuskaitymo įrenginį pakeičia mobilusis telefonas, kuriame įdedama nauja SIM kortelė su e-parašo galimybe. Vartotojui, norinčiam naudotis mobiliuoju e-parašu, tereikia savo turimą SIM kortelę pasikeisti naująja ir pasirašyti e-tapatybės sutartį.

„Omnitel” abonentai tą galės padaryti nemokamai „Infobalt” parodos, vyksiančios spalio 25-27 d., metu. Pasikeitusiems korteles šioje parodoje vienus metus nebus taikomas paslaugos teikimo mokestis. Po dviejų savaičių SIM korteles vartotojai galės keisti ir „Omnitel” salonuose, tačiau už tai jau gali tekti mokėti. Keisdami SIM korteles vartotojai turėtų turėti asmens tapatybę patvirtinančius dokumentus. Manoma, kad e-parašo paslauga gali kainuoti nuo 1 lito iki 3 litų per mėnesį.

Specialistų vertinimu, lietuvių sukurta mobiliojo e-parašo infrastruktūra yra itin saugi: asmeninį raktą mobiliajame telefone nuo neteisėto panaudojimo saugo netgi du kodai – telefono ir pasirašymo, kuriuos žino tik pats vartotojas. Net jeigu jis telefoną praranda, svetimas žmogus, nežinantis kodo, e-parašu pasinaudoti negalės. O užblokavus SIM kortelę nelieka jokių galimybių neteisėtai pasinaudoti mobiliuoju e-parašu. Apsaugoti bus ir asmeniniai duomenys – nė viena iš sistemos dalių nematys visų kliento duomenų.

Apie atviros e-parašo techninės bazės, skirtos visoms šalies įmonėms ir organizacijoms, sukūrimą pranešė ir dar vienas Lietuvos mobiliojo ryšio operatorius – „Bitė”. Kompanija pristatė universalaus mobiliojo elektroninio parašo įrankinę, leidžiančią įsidiegti elektroninį parašą ir juo naudotis kiekvienai norinčiai šalies organizacijai. Ją galima užsisakyti nuo penktadienio.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Informacinės technologijos su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.