Pakistane per mirtininko išpuolį prieš Bhutto žuvo mažiausiai 130 žmonių

Karačyje per mirtininko išpuolį prieš buvusią Pakistano premjerę Benazir Bhutto (Benazir Bhuto) vėlai ketvirtadienį žuvo mažiausiai 133 žmonės, o jausmingas paradas jos sugrįžimo į tėvynę proga virto kruvina skerdynių scena.

B.Bhutto, kuri į Pakistaną ketvirtadienį sugrįžo po aštuonerių tremtyje praleistų metų, nenukentėjo. Sprogimas įvyko prie policijos palydos, per paradą Karačio gatvėse, kuriose buvo susirinkę šimtai tūkstančių jos šalininkų.

Tai buvo didžiausias mirtininko išpuolis per visą Pakistano istoriją; jis iš karto prislopino viltis, kad jos sugrįžimas susitarus su kariniu valdytoju Pervezu Musharrafu (Pervezu Mušarafu) gali padaryti galą ne vieną mėnesį trunkančiam politiniam sąmyšiui.

Po sprogimo dideliame plote matėsi kraujo balos ir žmonių kūnų dalys, o gydytojai ir miesto ligoninės stengėsi susidoroti su sužeistųjų antplūdžiu. Ligoninių pareigūnai nurodė, kad buvo sužeista beveik 400 žmonių.

Išpuolis buvo įvykdytas kelios valandos po to, kai B.Bhutto atskrido iš Dubajaus ir su ašaromis akyse pirmą kartą nuo 1999-ųjų žengė ant gimtosios žemės. Ji sugrįžo nepaisydama perspėjimų, kad „al Qaeda” ir Talibano kovotojai bandys ją nužudyti.

„Tai buvo teroro aktas, nukreiptas prieš Benazir Bhutto ir skirtas demokratiniam procesui sabotuoti”, – sakė vidaus reikalų ministras Aftabas Sherpao (Aftabas Šerpao).

Jis nesakė, kas galėtų būti atsakingas, o B.Bhutto vyras Asifas Ali Zardari (Asifas Alis Zardaris) pareiškė, kad šį išpuolį surengė Pakistano žvalgybos agentūra.

Miesto policijos viršininkas Azharas Farooqi (Azharas Farukis) sakė, kad iš pradžių į minią buvo mesta granata, o netrukus susisprogdino mirtininkas.

„Tai … rodytų, kad ataka buvo skrupulingai planuota ir įvykdyta … tikrai ne naujoko”, – sakė jis.

B.Bhutto iš savanoriškos tremties grįžo prezidentui ir pajėgų vadui P.Musharrafui panaikinus jai kaltinimus korupcija. Prezidentas vylėsi, kad jos populiarumas gali sustiprinti jo pozicijas valdžioje.

P.Musharrafas „griežčiausiais žodžiais” pasmerkė šį išpuolį, sakė, kad už jį atsakingi asmenys sulauks „pavyzdinės bausmės”, ir paragino laikytis rimties.

B.Bhutto ne vieną valandą išstovėjo ant specialiai modifikuoto sunkvežimio ir mojavo žmonėms, susirinkusiems jos pasveikinti.

Ji buvo ką tik nusileidusi į mašinos vidų, kai nugriaudėjo sprogimai, sakė Karačio – didžiausio Pakistano miesto – policininkas Falakas Ahmadas.

„Sprogimai nugriaudėjo tik maždaug 5 m nuo jos sunkvežimio. Ji prieš kelias minutes buvo įsėdusi į vidų, – sakė jis. – Sprogimas buvo toks galingas, kad sunaikino tris policijos automobilius, lydėjusius Bhutto sunkvežimį”.

B.Bhutto buvo skubiai nuvežta į šeimos namus, sakė partijos pareigūnai. Ji atšaukė planus penktadienį per mitingą kreiptis į savo šalininkus.

Anksčiau ji tvirtino, kad jai nerūpi grasinimai dėl jos pažado sutramdyti musulmonų ekstremistus šioje branduolinį ginklą turinčioje valstybėje, kurioje gyvena 160 mln. žmonių.

„Mes vis dar kovojame su diktatūra, norime izoliuoti ekstremistus ir kurti geresnį Pakistaną”, – atvykusi sakė B.Bhutto, kuri yra pirmoji moteris pasaulyje, vadovavusi musulmoniškai valstybei.

1996 metais Karačyje buvo nušautas jos brolis, o 1979-aisiais karinis diktatorius Zia-ul-Haqas (Zija Hakas) pakorė jos tėvą.

B.Bhutto vyras televizijai „Ary One” pareiškė, kad minimą išpuolį įvykdė „ne kovotojai, o ta žvalgybos agentūra”, bet B.Bhutto artimas šaltinis sakė, kad jis kalbėjo ne apie pagrindinę kariškių valdomą Tarpžinybinę žvalgybos agentūrą.

Jungtinės Valstijos, kurios laiko Pakistaną svarbiu „karo su teroru” sąjungininku, „smerkia smurtinę ataką Pakistane ir gedi ten prarastų nekaltų (žmonių) gyvybių”, sakė Baltųjų rūmų atstovas nacionalinio saugumo klausimais Gordonas Johndroe (Gordonas Džondrou).

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Ban Ki-moonas (Ban Kimunas) pasmerkdamas šį išpuolį išreiškė įsitikinimą, kad „visos politinės jėgos veiks drauge stiprindamos nacionalinę vienybę”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.