„Sodra” mulkinama apsimetus ligų maišu

Keli kėdainiškiai rado būdą apmulkinti „Sodrą” ir kas mėnesį papildyti savo pinigines netekto darbingumo pensijomis.
Nedarbingumo ir neįgalumo nustatymo tarnybos (NDNT) komisijai tereikia pateikti suklastotus, bet gydytojo parašais bei antspaudais patvirtintus dokumentus, įrodančius, kad darbingumas prarastas, rašo „Lietuvos rytas”.

Po komisijos išvados „Sodra” nedelsdama pradeda mokėti netekto darbingumo pensiją.

Anot laikraščio, tokį mechanizmą perprato 41 metų L.K. iš Kėdainių, to paties rajono Surviliškio seniūnijos gyventojas 47 metų A.P. ir 46 metų labūnaviškis K.K. Anot dienraščio, visi jie yra Kaune privačiai dirbančios ir nemokamas paslaugas teikiančios gydytojos 47 metų Juvitos Auksakytės pacientai.

Beveik neabejojama, kad gydytoja NDNT komisijai pateikė suklastotas šių trijų pacientų medicinines pažymas. Įtariama, jog, remiantis tuo, minėtiems trims asmenims buvo nepagrįstai nustatyta, kad jiems likę tik 40 procentų darbingumo, ir paskirtos pensijos.

„Sodros” specialistui, turinčiam medicininį išsilavinimą, pasirodė keista, kad A.P. verčiasi individualia veikla, nors atlaikė miokardo infarktą, serga krūtinės angina ir dar penkiomis kitomis ligomis. Ne mažiau įtarimų kėlė ir tai, kad kėdainiškis gydosi Kaune, privačioje medicinos įstaigoje.

Dvejonių sukėlusi išvada nedelsiant buvo apskųsta, ir A.P. nepradėta mokėti po 454 litus kas mėnesį.

„Tikrindami gydytojos J.Auksakytės pacientų L.K. ir K.K. medicininės dokumentacijos kopijas aptikome daug nesutapimų. Abiejų minėtų kėdainiškių ligos istorijų aprašai sudėlioti iš atskirų gabalų, nesutampa jų eiliškumas.

Jiems abiem priskiriama net po kelias ligas. Akivaizdu, kad šios pažymos sudarytos sukarpius ir suklijavus kitų ligonių epikrizes. Šiuos mūsų įtarimus patvirtino ir iš Kauno medicinos universiteto klinikų gautos originalios epikrizės. Jos nesutapo su tomis, kurios buvo nukopijuotos ir pateiktos NDNT komisijai”, – „Lietuvos rytui” sakė „Sodros” Kėdainių skyriaus vadovas Jonas Švedas.

Kėdainiškė L.K. dėl neva netekto darbingumo per kelis mėnesius iš „Sodros” biudžeto gavo 1500, K.K. – 3900 litų.

Įtarusi galimas pacientų ir gydytojos aferas, „Sodra” kreipėsi į Kauno teisėsaugininkus.

Pensijų mokėjimas šiems asmenims buvo sustabdytas.

„Atliekame ikiteisminį tyrimą pagal dokumentų klastojimo faktą”, – „Lietuvos rytui” sakė Kauno Panemunės policijos komisariato tyrėjas Mindaugas Jovarauskas.

Pradėjus tyrimą kėdainiškiai pabūgo, kad „Sodra” jiems gali pateikti civilinius ieškinius.

Todėl L.K. „Sodrai” grąžino 1500 litų, o K.K. atidavė dalį jam išmokėtų pinigų.

Gdytoja J.Auksakytė dienraščiui sakė, kad rengdama dokumentaciją NDNT komisijai dalį informacijos tiesiog perrašė iš pacientų atsineštų jų asmeninių ligos istorijos kortelių. Įtarimų, kad jose galėjo būti suklastoti duomenys, nekilo.

Pensijas dėl netekto darbingumo per pirmąjį šių metų pusmetį gavo 93 341 šalies gyventojas. Dar 119 109 žmonėms mokamos invalidumo pensijos.

Šiemet tokių pensijų gavėjams jau išmokėti 645 763 litai.

Neaišku, kokių nuostolių patiria „Sodra”, išmokėdama pensijas asmenims, kuriems netektas darbingumas nustatomas nepagrįstai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , .

2 atsiliepimai į "„Sodra” mulkinama apsimetus ligų maišu"

  1. pilietis

    O,tas kas serga invalidumo pensijos negauna.

  2. ausra

    tegul visu [invalidu] ligos istorijas perziuri netiek ras apsimeteliu.kiek zinau atveju kad lietuvoje gauna invalidumo penijas,o anglijoje dirba kur tikrai tikras invalidas nepadirbs.geda

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.