Lenkų emigrantai Airijoje nori, kad lenkų kalba būtų oficiali valstybinėse įstaigose

Visiškai neseniai į Airiją emigravę lenkai jau nori, kad lenkų kalba drauge su airių ir anglų kalbomis būtų oficiali valstybinėse įstaigose, rašo lenkų dienraštis „Dziennik”.
Tokį savo norą lenkai grindžia tuo, kad dabar yra antra pagal dydį etninė grupė šioje šalyje. Tačiau kad būtų patenkintas šis noras, reiktų keisti Airijos konstituciją.

Pasak minėto dienraščio, lenkų emigrantai kuklumu nepasižymi. Greičiau priešingai. „Mūsų tiek daug, jog turime turėti daugiau teisių”, – sako lenkų kalba leidžiamo žurnalo „Sofa” vyriausiasis redaktorius Marcinas Wrona (Marcinas Vrona).

Tuo tarpu airiams tai – didžiulė staigmena. Kaip pažymi „Dziennik”, idėjos autoriai, visur, kur tik skambindavo, išgirsdavo tylą arba po ilgos pauzės ištartus žodžius „drąsi mintis”.

Tiesa, Dublino socialinių ir šeimos reikalų departamento darbuotoja Tina Clark (Tina Klark) pripažįsta, jog būna dienų, kai departamente apsilanko daugiau lenkų negu airių.

Kiek Airijoje gyvena lenkų, niekas tiksliai nesuskaičiavo. Lenkijos ambasada Dubline mini 170 tūkst., Airijos statistikos valdyba – 65 tūkst., airiška vikipedija – 180 tūkst., o vietos lenkų spauda – 500 tūkstančių.

Airių šalyje gyvena 6 milijonai.

Neoficialiais duomenimis, už Lenkijos ribų gyvena apie 18 mln. lenkų, kurių 10 mln. gyvena JAV.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.