Prezidentas ragina baigti kalbas ir imtis studijų reformos darbų

Prezidentas Valdas Adamkus paragino užbaigti kalbas apie mokslo ir studijų reformą bei imtis konkrečių darbų.

Trečiadienį susitikęs su premjeru Gediminu Kirkilu bei švietimo ir mokslo ministre Roma Žakaitiene jis konstatavo, jog yra nesilaikoma anksčiau pateikto reformos darbų grafiko.

Prezidentas ragino ŠMM pristatyti visuomenei jau parengtus planus, kad studentija, dėstytojai, mokslininkai ir politikai galėtų susipažinti su jais ir dalyvauti diskusijoje.

Pasak jo, taip pat būtina kuo greičiau suformuoti paskolų fondą studijoms finansuoti.

Pasak ministrės R.Žakaitienės, dabar ruošiama nauja aukštojo mokslo įstatymo redakcija, projektas į metų pabaigą turi pasiekti Seimą.

Premjero teigimu, Vyriausybė artimiausiu metu pritars įstatymo projektams ir jie bus perduoti parlamentarams.

„Aukštojo mokslo reforma prasidės tada, kai bus priimtas įstatymas, bet iš esmės finansavimas bus nuo sausio 1 dienos. (…) Finansai kitų metų biudžete yra numatyti, mokslo ir studijų finansavimas padidintas 30 proc.”,- sakė G.Kirkilas.

Pasak R.Žakaitienės, nuo kitų metų studijų įmoka, kuri yra nustatyta įstatymu, nebus keičiama, nes nesutariama, ar paskolas teiks valstybės paskolų fondas, ar komerciniai bankai.

Spalio pradžioje Vyriausybės strateginio planavimo komitetas, premjerui G.Kirkilui paprašius palaukti kitų metų biudžeto projekto, vėl atidėjo švietimo reformos svarstymą. Netrukus ministerija paskelbė bent metams atidedanti ir visuotinių įmokų įvedimą.

Dėl mokslo ir studijų pertvarkos principų dar birželį susitarė socialdemokratų, konservatorių, liberalcentristų, Liberalų sąjūdžio, valstiečių liaudininkų ir Pilietinės demokratijos partijos.

Susitarimas numato, kad už studijas turės mokėti visi studentai, tačiau nuo įmokos arba paskolos grąžinimo bus atleidžiami gerai besimokantys valstybinių aukštųjų mokyklų studentai. Aukštosios mokyklos pačios nustatys studentų skaičių ir tikslų studijų įmokos dydį, tačiau įmokos intervalą nustatys valstybė.

Anot partijų pasirašyto dokumento, studijų socialiniam prieinamumui užtikrinti bus sukurta efektyvi paskolų sistema, dengianti studijų įmoką ir iš dalies kitas studijų išlaidas. Paskola bus be palūkanų, ji turėtų būti grąžinama studijas baigusio asmens pajamoms pasiekus nustatytą lygį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.