R. Šarkinas: infliacijos per mėnesį nesumažinsi

Vyriausybė pati žino, ką turi daryti, kad suvaldytų augančią infliaciją, tačiau jokios priemonės nepadės, kad ji kitą mėnesį nukristų. Visos priemonės turi tik ilgalaikį poveikį ir pasireikš po vidutinės ar ilgesnės trukmės laikotarpio, teigia Lietuvos banko valdybos pirmininkas Reinoldijus Šarkinas.

„Kol kas jokios dramatinės situacijos nematom, bet infliacijos nesustabdysi. Ilgalaikės priemonės visą laiką taikomos”, – sakė Lietuvos banko vadovas po trečiadienį premjero Gedimino Kirkilo iniciatyva Vyriausybėje surengto pasitarimo dėl veiksmų koordinavimo, valdant infliacinius veiksnius ir švelninant infliacijos pasekmes gyventojams.

Iš tokių ilgalaikių priemonių R. Šarkinas paminėjo kreditų augimo ribojimą, palūkanų jiems padidinimą, bankų kapitalo pakankamumo reikalavimų sugriežtinimą ir kitas. Anot jo, bankų sistemos paskolų būklė šiuo metu labai gera, o blogų paskolų, kur pradelsta eiliniai mokėjimai daugiau nei 60 dienų, yra tik 0,85 proc.

Vis dėlto R. Šarkinas pripažino, kad 7 proc. metinė infliacija – „daug”.

G. Kirkilas vėl pakartojo ankstesnius teiginius, kad infliacijos procesas Lietuvoje šiuo metu valdomas. „Infliacija yra kontroliuojama. Lietuva turi mažiausią infliaciją tarp Baltijos valstybių, tačiau situacija rinkose yra įtempta, atsipalaiduoti neleidžia, bet nėra dramatiška ar beviltiška”,- tikino premjeras.

Anot jo, susitikimai su Lietuvos banko vadovais ir kitais finansų specialistais bus rengiami nuolat, be to, vartotojų, konkurencijos ir kitos žinybos, esant reikalui, gali įsikišti į rinką.

G. Kirkilas riboti infliacijos mažesnėmis kainomis neketina, nes, anot jo, Lietuvoje reguliuojama tik nedidelė kainų dalis, o priemonių gali imtis vartotojų organizacijos ir kainas skelbti viešai internete, be to, bus siekiama, kad būtų pigių prekių mažesnes pajamas gaunantiems žmonėms. Dėl kainų svaresnio žodžio laukiama ir iš Konkurencijos tarybos, kuri turi pateikti atliekamo tyrimo išvadas.

„Šis infliacijos procesas buvo prognozuojamas. Tas lygis yra todėl, kad žmonių pajamos didėja labai sparčiai, auga atlyginimai – šiemet 20 proc., kai kuriuose sektoriuose – dar daugiau”, – sakė Vyriausybės vadovas.

Šiemet oficialiai prognozuojama vidutinė metinė infliacija – 5,2 proc. Rugsėjį mėnesio siekė 1,4 proc., metinė – 7,1 proc., vidutinė metinė – 4,9 proc., o spalį prognozuojama 0,8 proc. mėnesinė infliacija bei metinė – 6,9 proc.

Dauguma analitikų Lietuvai prognozuoja didesnę infliaciją nei skelbiama oficialiai. Apie toliau kilsiančias kainas ir augsiančią infliaciją Baltijos šalyse perspėjo ir ES komisarė Dalia Grybauskaitė. Ji prognozavo, kad dabartinis kainų kilimas – ne paskutinis, o infliacija – tik pradžia. Anot jos, jei fiskalinės infliacijos valdymo priemonės bus priimtos dabar, rezultatų galima tikėtis tik po pusės metų ar dar vėliau.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.