R. Ratas: pasaulio ekonomikos blogėjimo rizika auga

Dėl krizės paskolų rinkoje padidėjo rizika, kad pasaulio ekonominė padėtis prastės, sakė Tarptautinio valiutos fondo (TVF) vadovas Rodrigas Ratas (Rodrigo Rato).

Jo teigimu, krizės paskolų rinkoje sukelta banga paveiks kai kurias besivystančias ir išsivysčiusias šalis. R. Ratas pažymėjo, kad jau dabar kai kuriose šalyse iš naujo įvertinama monetarinė politika ir imamasi priemonių prieš padidėjusią infliacijos riziką.

TVF vadovas paragino didžiausias pasaulio šalis suaktyvinti pastangas ir sumažinti nepageidaujamos disbalanso korekcijos tikimybę. Tokia korekcija gali nusmukdyti dolerio kursą, o tai savo ruožtu padidins rizikos premijas ir paskatins JAV centrinį banką didinti bazinę palūkanų normą.

R. Ratas taip pat įspėja, kad gali sulėtėti Europos šalių ir Japonijos ūkio plėtra, ir sako manąs, kad „dar yra vietos” JAV valiutos devalvacijai.

TVF vadovo nuomone, JAV valiuta yra pervertinta, nors jos kursas siekia rekordiškai žemą lygį. R. Ratas mano, kad doleris turi ir toliau pigti.

„TVF stebi valiutų rinkos stabilizavimąsi, todėl mes ir toliau manome, kad doleris turi ir toliau pigti, – sakė R. Ratas. – Manome, kad dolerio kursas gali ir toliau mažėti, o jei pažiūrėsime į ateities sandorių rinkas, tai suprasime, kad jos laukia to paties”.

Prieš TVF ir Pasaulio banko atstovų bei Didžiojo septyneto šalių finansų ministrų rudens sesiją kalbėjęs R. Ratas sakė, kad euro kursas artėja prie „pusiausvyros” lygio.

R. Ratas taip pat dar kartą paragino Kinijos valdžią leisti juaniui brangti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.