Konstruktoriai: šansas pratęsti atominės uždarymą yra

Lietuvos mokslų akademijos (MA) konstruktoriai siūlo uždaryti tik vieną antrojo Ignalinos atominės elektrinės (IAE) bloko turbiną, kad kita dirbtų ir Lietuvą aprūpintų pigia elektra. Tačiau akademiko Antano Kudzio teigimu, su MA konstruktoriais dėl atominės reikalų niekas nesitaria, jie nekviečiami nei į Vyriausybės, nei į Ūkio ministerijos posėdžius.

„Uždaryti vieną turbiną, vadinasi, įvykdyti 50 procentų ES duotų įpareigojimų. Dėl likusių 50 procentų įsipareigojimų jau galima tartis. Netgi galima susitarti. Pabranginti 40 procentų elektros kainą būtų pernelyg didelė našta Lietuvos ūkiui ir jos gyventojams. 70 procentų priklausyti nuo Rusijos energetikos žaliavų yra dar didesnė našta mūsų nepriklausomybei. ES pagaliau tai turi suprasti”, – „Respublikai” sakė A. Kudzys.

Pasak jo, tartis, derėtis šansų yra visur ir visada. Konstruktoriai pateikia tiktai kompromisinį variantą. Viskas priklausys nuo to, ar aukščiausi šalies vadovai sugebės šia nauja galimybe tinkamai pasinaudoti.

Atominės elektrinės priklauso itin pavojingų objektų kategorijai. Visuminis atominių elektrinių saugos rodiklis yra jų patikimumo indeksas beta, kuris parodo elektrinės avarijos tikimybę. Vakarų Europoje esančių atominių elektrinių patikimumo indekso reikšmė yra artima 4,8. Tai atitinka avarijos tikimybę 1/1 000 000. Nagrinėdami Ignalinos atominės elektrinės pertvarką, šią patikimumo indekso reikšmę galime laikyti minimalia (beta)min jos saugai užtikrinti.

MA konstruktorių teigimu, Ignalinos atominės elektrinės pertvarka būtų kompromisinis sprendimas, likviduojantis nevykusį mūsų šalies ir Europos Sąjungos derybininkų susitarimą.

Lietuvoje būtų nepertraukiamai gaminama pigi elektra, ir šalis išvengtų šiluminių elektrinių krizės dėl kuro pabrangimo ir trūkumo.

Konstruktoriai pažymi nedidelės elektrinės pertvarkos išlaidas. Be to, būtų išvengta drastiško elektros savikainos augimo, o kartu ir papildomos infliacijos.

Kur kas paprasčiau būtų saugomos ir laidojamos radioaktyviosios atliekos.

ELTA primena, kad prezidentas Valdas Adamkus mano, jog Lietuvos derybos su Europos Sąjunga (ES) dėl IAE antrojo bloko darbo pratęsimo yra racionalios ir būtinos. Pasak jo, Europos Sąjungos pareigūnai neturėtų nubraukti ilgametės, saugios Lietuvos atominės energetikos praktikos ir griauti Lietuvos ekonominio gyvenimo pereinamuoju laikotarpiu.

V. Adamkaus įsitikinimu, argumentuotomis derybomis gali pavykti įtikinti ES pareigūnus keleriems metams pratęsti IAE darbą, tačiau tam reikia visų pirma aiškiai įvertinti esamą situaciją.

Šalies vadovas mano, kad naujos atominės elektrinės pastatyti iki 2009 metų tikrai nepavyks – jei nebus uždelsta tuščiomis kalbomis, ji turėtų būti pastatyta iki 2012-ųjų.

Tačiau nors šalies vadovas mano, kad draudimas pratęsti IAE darbą būtų neprotingas ir nelogiškas, vis dėlto pripažįsta, jog užtikrinti, kad Lietuvos argumentai tikrai pasieks tikslą, kol kas negali niekas.

Prezidento manymu, energetiniam laisvėjimui labiausiai trukdo neapsisprendimas ir nepasitikėjimas, kad galime tai padaryti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.