Ryšių su Kuba mezgėjai pajuto JAV spaudimą

Lietuvos parlamentarai, niekaip negalintys apsispręsti, ar bendradarbiauti su merdinčio Fidelio Castro diktatūros valdoma Kuba, teigia jaučiantys ir JAV spaudimą.
Kaip rašo dienraštis „Lietuvos rytas”, tarpparlamentinių ryšių su Kuba grupės pirmininkas liberalas Kęstutis Glaveckas, šios grupės narys Seimo vicepirmininkas valstietis liaudininkas Alfredas Pekeliūnas, taip pat kiti politikai atsidūrė geopolitinėje kryžkelėje.

Netrukus Seime bus rengiama tarptautinė konferencija apie demokratijos Kuboje perspektyvas.

Jos rengėjas – įtakingas JAV Respublikonų institutas. Į forumą kviečiami JAV, Lietuvos, kitų Baltijos valstybių politikai, visuomenės veikėjai, Kubos disidentai turėtų dar kartą pasmerkti F.Castro diktatūrą.

Tuo tarpu Seimo Ryšių su Kuba grupės nariai, siekiantys, kad Lietuva užmegztų su šia valstybe diplomatinius santykius, įžvelgia šiame renginyje Amerikos spaudimą Lietuvai. Politikai net svarsto, ar apsilankyti konferencijoje, nors ir turi kvietimus.

Vos prieš pusmetį įkurta Ryšių su Kuba grupė nuo pat savo veiklos pradžios neslėpė, kad jos tikslas – Lietuvos ir Kubos diplomatinių santykių užmezgimas. Grupės vadovai ir nariai ne kartą pabrėžė, kad Lietuva – vienintelė Europos Sąjungos valstybė, neturinti diplomatinių santykių su šia Karibų jūros šalimi.

„Kasmet Kuboje apsilanko apie tūkstantį turistų iš Lietuvos, o mes net negalime jiems padėti, jei kuris nors pakliūva į kalėjimą”, – kalbėjo K.Glaveckas.

Grupės nariai rengė susitikimus su oficialiosios Havanos atstovais, siuntė užsienio reikalų ministrui Petrui Vaitiekūnui prašymą apsvarstyti diplomatinių santykių su Kuba idėją.

Tačiau ministerija parlamentarams atsakė, kad dabartinė tarptautinės politikos kryptis Lietuvai to neleidžianti daryti.

Nepaisant to, grupės nariai yra ne kartą reiškę įsitikinimą, kad kitąmet ar dar po metų Vilnius užmegs diplomatinius santykius su Havana.

Ryšių su Kuba šalininkai Lietuvos diplomatijos pasyvumą sieja su JAV politikų ir diplomatų spaudimu.

„Amerikoje yra daug pabėgėlių iš Kubos”, – vieną Vašingtono politinių išskaičiavimų įžvelgė K.Glaveckas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.