Vyriausybei atidėliojant aukštojo mokslo reformą, prezidentas kviečia „ant kilimėlio” premjerą ir ŠMM atstovus

Vyriausybei nepriimant aukštojo mokslo reformai būtinų sprendimų, prezidentas Valdas Adamkus trečiadienį susitinks su premjeru bei Švietimo ir mokslo ministerijos vadovais.
Kaip pranešė prezidento spaudos tarnyba, V.Adamkus priims premjerą Gediminą Kirkilą, švietimo ir mokslo ministrę Romą Žakaitienę ir ministerijos sekretorių Giedrių Viliūną, atsakingą už mokslo ir studijų reformos įgyvendinimą.

Pasiterime ketinama aptarti mokslo ir studijų reformos perspektyvą, aukštojo mokslo finansavimo klausimus, sąlygas universitetų konkurencijai, paskolų teikimo studentams problemas.

Spalio pradžioje Vyriausybės strateginio planavimo komitetas, premjerui G.Kirkilui paprašius palaukti kitų metų biudžeto projekto, antrą kartą atidėjo švietimo reformos svarstymą. Netrukus ministerija paskelbė bent metams atidedanti ir visuotinių įmokų įvedimą.

Dėl mokslo ir studijų pertvarkos principų dar birželį susitarė socialdemokratų, konservatorių, liberalcentristų, Liberalų sąjūdžio, valstiečių liaudininkų ir Pilietinės demokratijos partijos.

Susitarimas numato, kad už studijas turės mokėti visi studentai, tačiau nuo įmokos arba paskolos grąžinimo bus atleidžiami gerai besimokantys valstybinių aukštųjų mokyklų studentai. Aukštosios mokyklos pačios nustatys studentų skaičių ir tikslų studijų įmokos dydį, tačiau įmokos intervalą nustatys valstybė.

Anot partijų pasirašyto dokumento, studijų socialiniam prieinamumui užtikrinti bus sukurta efektyvi paskolų sistema, dengianti studijų įmoką ir iš dalies kitas studijų išlaidas. Paskola bus be palūkanų, ji turėtų būti grąžinama studijas baigusio asmens pajamoms pasiekus nustatytą lygį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.