Choreografės Loros Juodkaitės ruduo: Jerevanas-Kijevas-Londonas

Per dvejus metus, kuriuos jauna šokėja ir choreografė Lora Juodkaitė praleido Lietuvoje po studijų Zalcburgo eksperimentinio šokio akademijoje (Austrija), ji suspėjo sukurti net keturis šokio spektaklius, pelnyti aukščiausią Lietuvoje scenos menų įvertinimą -„Auksinį scenos kryžių” bei apkeliauti nemažai Lietuvos ir užsienio teatrų. Praeitą savaitgalį Lora Juodkaitė prisistatė Jerevane, o lapkritį kūrėja pakviesta pristatyti du savo kūrinius įtakingiausioje Londono šiuolaikinio šokio scenoje „The Place”.

Londone bus rodomi du spektakliai: bendras Loretos Juodkaitės ir Valentino Masalskio darbas „Salamandros sapnas. Paveikslas” (spektaklio prodiuseriai Menų spaustuvė ir Lietuvos šokio informacijos centras), pelnęs choreografei ir spektaklio kompozitoriui Mariui Baranauskui „Auksinius scenos kryžius”. Antrasis spektaklis – kartu su džiazo muzikantu Tomu Dobrovolskiu ir baleto šokėjais Igoriu Zaripovu bei Andriumi Žužžalkinu sukurtas šokio ir gyvos muzikos vyksmas „Trimatrix. Trys judėjimai”. Menų spaustuvė, kurioje sukurti abu spektakliai, rengia šią kelionę bendradarbiaudama su FEEAST (Festival of Central and Eastern European Theatre) ir LR Kultūros ministerija. Kaip teigia Menų spaustuvės direktorius Audronis Imbrasas, kiekvienam šiuolaikinio šokio kūrėjui galimybė pristatyti savo spektaklius tokioje įtakingoje ir pasaulyje itin vertinamoje scenoje yra labai svarbus pasiekimas.

Tuo tarpu pati kūrėja neturi kada džiaugtis savo darbo vaisiais. Vasarą dalyvavusi neverbalinio teatro festivalyje „Personal Profile” Maskvoje, dėsčiusi šiuolaikinį šokį Rusijos profesionalams, grįžusi į Lietuvą vėl pasinėrė į darbus: rugsėjo mėnesį nustebino vilniečius netradiciniu spektakliu mieste „Šokis gatvėje” (Lietuvos šokio informacijos centro projektas), o praeitą savaitgalį Armėnijos sostinėje Jerevane sulaukė publikos ir profesionalų liaupsių parodžiusi spektaklį „Salamandros sapnas. Paveikslas” garsiausiame ir didžiausiame Kaukazo regiono scenos menų festivalyje „Highfest”. Kaliningradietis žymus teatro kūrėjas Jevgenijus Griškovecas ir Loreta Juodkaitė publikos bei profesionalų buvo pripažinti absoliučiais festivalio favoritais. Lietuvės spektaklį žiūrėjo ir labai teigiamai įvertino Armėnijos kultūros ministrė.

Rudeniniuose Menų spaustuvės ir Loretos Juodkaitės planuose – dar ir gastrolės Kijeve, nors kūrėja vis daugiau laiko ketina skirti naujiems projektams, kurių net du numato 2008 metų pirmojoje pusėje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.