Rusija užsipuolė Estiją, kad pastaroji atsisakė leisti ištirti Baltijos dugną

Rusija antradienį apkaltino Estiją Jungtinių Tautų (JT) laivybos konvencijos pažeidimu, pastarajai atsisakius leisti Rusijai ištirti Baltijos jūros dugną Estijos teritoriniuose vandenyse. Tai susiję su planuojamu dujotiekiu iš Rusijos į Vakarų Europą, praneša „The Financial Times”.

„Tokių priemonių, kokių ėmėsi Estijos vyriausybė, panaudojimas, mano nuomone, yra grynas politikavimas (…)”, – sakė Rusijos pramonės ir energetikos ministras Viktoras Christenka.

Praėjusį mėnesį Estija atmetė „Nord Stream” prašymą ištirti jūros dugną prie Estijos krantų, rengiantis dujotiekio dugnu tiesimui.

Deryboms su Europos Sąjungos (ES) energetikos komisaru Andriu Piebalgu į Briuselį atvykęs V. Christenka teigė, jog „Nord Stream” projektas bus vykdomas pagal planą, nepaisant Estijos veiksmų.

„Mane džiugina, kad „Nord Stream” projektas vykdomas pagal numatytą grafiką. Verslo planas jau užbaigtas. Šiuo metu pasirašomos sutartys su tiekėjais”, – teigė jis.

„Man atrodo, jog Estijos vyriausybės suformuota pozicija nėra teisinga teisiškai, nes ji tiesiogiai kertasi su Jūrų įstatymo konvencija”, – aiškino V. Christenka, omenyje turėdamas 1982 metų JT sutartį, kurioje numatytas pasaulio vandenynų ir jūrų naudojimas.

Paklaustas, ar Estija didina vamzdyno projekto riziką, V. Christenka atsakė: „Žinoma, tai kelia grėsmę projektui, nes turime pakeisti vamzdyno maršrutą ir truputį aplenkti mūsų draugus estus arba sugrįžti prie Laivybos konvencijos ir mėginti aptarti sąlygas”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.