Kaip praleisti pėsčiuosius?

Būdami mandagūs, praleidžiame kiekvieną į pėsčiųjų perėją įžengusį pėsčiąjį. Būdami labai mandagūs, praleidžiame kiekvieną laukiantįjį progos eiti per gatvę, nors jis dar stovėtų tik ant šaligatvio. O jei esame ne tokie mandagūs, arba, kai pretenzijų turi policija, pravartu prisiminti tikslius Kelių eismo taisyklių (KET) reikalavimus.

Skirtingai nei mano daugelis, KET nereikalauja praleisti kiekvieną pėsčiąjį, įžengusį į pėsčiųjų perėją: „75. Artėdamas prie nereguliuojamos pėsčiųjų perėjos, vairuotojas privalo sulėtinti greitį arba sustoti prieš kelio ženklą „Pėsčiųjų perėja”, kad praleistų į bet kurią jo važiavimo krypties eismo juostą, o keliuose su viena eismo juosta kiekviena kryptimi – į bet kurią eismo juostą perėjoje įėjusį pėsčiąjį.” Tokia KET formuluotė reiškia, kad siauruose keliuose, kurie turi važiuoti kiekviena kryptimi tik po vieną eismo juostą, iš tikrųjų praleisti būtina kiekvieną pėsčiąjį, įžengusį, į pėsčiųjų perėją. Tačiau visai kas kita, kai eismo juostų yra daugiau.

Tik įžengusįjį į eismo juostą

Tais atvejais, kai kelias turi tris, keturias, penkias ar daugiau eismo juostų, KET reikalauja praleisti tik tą pėsčiąjį, kuris yra įžengęs į jūsų eismo krypties važiuojamosios dalies pusę. Pavyzdžiui, važiuojant dvipusio eismo keliu, turinčiu po dvi eismo juostas kiekviena kryptimi, pareiga praleisti pėsčiąjį teisiškai atsiranda tik tada, kai pėsčiasis įžengia į tą eismo juostą, kuria jūs važiuojate, arba į tą eismo juostą, kuri yra šalia jūsų ir skirta važiuoti ta pačia kryptimi.

Vienpusio eismo keliuose

Reikėtų nepamiršti, kad vienpusio eismo keliuose visada reikia praleisti visus pėsčiuosius, įžengusius į perėją, nes vienpusio eismo kelyje, bet kuri eismo juosta, nelygu juostų skaičius, yra skirta važiuoti viena kryptimi, t. y. sutampa su bet kurio vairuotojo važiavimo kryptimi.

Jeigu pėsčiųjų perėja reguliuojama, reikia vadovautis šviesoforų ar reguliuotojo signalais.

Perėjos ribos

Jeigu perėjoje įjungti geltoni mirksintys šviesoforo signalai, vadinasi, perėja nereguliuojama ir reikia vadovautis čia jau minėto KET 75 punkto reikalavimais. Norėdami nustatyti, kada pėsčiasis yra įžengęs į pėsčiųjų perėją, turime žinoti, kad pėsčiųjų perėjos ribas žymi važiuojamosios dalies ženklinimo linijos, o jeigu linijų nėra – įsivaizduojamos tiesės, einančios nuo perėją žyminčių kelio ženklų statmenai kelio.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.